Ελλάδα

Τι απαντά ο Μαρουσάκης περί μη έγκαιρης διάγνωσης: «Οι ευθύνες εκεί που πρέπει, αλλιώς θα ξαναζήσουμε τα ίδια»

Τι απαντά ο Μαρουσάκης περί μη έγκαιρης διάγνωσης: «Οι ευθύνες εκεί που πρέπει, αλλιώς θα ξαναζήσουμε τα ίδια»
Με ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης απαντά στις κατηγορίες περί μη έγκαιρης πρόγνωσης της κακοκαιρίας «Ελπίς», αλλά και της σφοδρότητας της

Παραθέτοντας μία σειρά από στοιχεία και γεγονότα ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης αποδομεί τις αιχμές περί μη έγκαιρης πρόγνωσης της κακοκαιρίας, που «άφησαν έκθετο» τον κρατικό μηχανισμό. 

Σε ανάρτησή του, απαριθμεί τις περιπτώσεις που ο ίδιος είτε μέσω του OPEN είτε μέσω κοινωνικών δικτύων έχει προειδοποιήσει για την επιδείνωση του καιρού, αλλά και για την επικινδυνότητα των φαινομένων.

Παράλληλα, αναφέρει συγκεκριμένες περιπτώσεις στις οποίες - πριν ξεσπάσει η κακοκαιρία - είχε επισημάνει πως θα φτάσει νωρίτερα στη χώρα.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, πως υπάρχει ανάρτησή του ήδη από την 6η Ιανουαρίου.

Στη συνέχεια ο Κλέαρχος Μαρουσάκης επισημαίνει ότι «η πρόγνωση του καιρού είναι ένα χαοτικό φαινόμενο»:

Η λύση των μαθηματικών εξισώσεων γίνεται προσεγγιστικά. Τα μοντέλα καιρού κάνουν προσομοίωση της κατάστασης. Πώς είναι δυνατόν να απαιτούμε να έχουμε ακριβή πρόγνωση ως προς το χώρο και τον χρόνο; Για όσους έχουν περάσει από τα πανεπιστημιακά έδρανα και διδάχτηκαν Μετεωρολογία, αυτό το μαθαίνουν από τις πρώτες ημέρες των μαθημάτων.

Σε ένα χαοτικό σύστημα ζητάμε ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ τι ώρα θα ξεκινήσει το φαινόμενο;

Αν θέλουμε να αποδώσουμε ευθύνες, να τις αποδώσουμε εκεί που πρέπει γιατί αλλιώς και την επόμενη φορά θα ζήσουμε μια από τα ίδια.

«Ελπίζω την επόμενη φορά όταν θα βγείτε και θα πείτε "η κρατική μηχανή είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την κακοκαιρία", να μην εννοείται την ετοιμότητα που δείξατε σε αυτήν την κακοκαιρία», καταλ΄ήγει ο μετεωρολόγος.