Ελλάδα

Καλάβρυτα: Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση για τους τρεις ορειβάτες, εκτίμηση ότι προκάλεσαν τη χιονοστιβάδα μόνοι τους (βίντεο)

Φωτ. Αρχείου Eurokinissi Φωτ. Αρχείου Eurokinissi
Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση των ορειβατών στα Καλάβρυτα βρέθηκαν πολλαπλές κακώσεις σε λεκάνη, αυχένα και θώρακα και στις τρεις σορούς, που είναι τραύματα συμβατά με πτώση από πολύ μεγάλο ύψος.

Νεκροί βρέθηκαν χθες οι τρεις αναρριχητές στην περιοχή «Ύδατα Στυγός», κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων, που αγνοούνταν.

Σύμφωνα με το kalavrytanews.com, πρόκειται για έναν 56χρονο που ήταν ένας από τους πιο έμπειρους αναρριχητές της χώρας και από τα πιο ενεργά και δραστήρια μέλη του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Πατρών.

Τα άλλα δύο θύματα ηλικίας 49 και 40 ετών αφορούν έναν άνδρα με καταγωγή από τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας και μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Πατρών και έναν ακόμη, προϊστάμενο του ΕΛΓΑ στην Κορινθία και μόνιμο κάτοικο Πατρών.

Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση

Η ιατροδικαστική εξέταση στις σορούς των τριών αναρριχητών στα Καλάβρυτα, είδε το φως της δημοσιότητας.
Η Αγγελινική Τζιόλια διαπίστωσε πολλαπλές κακώσεις σε λεκάνη, αυχένα και θώρακα και στις τρεις σορούς, που είναι τραύματα συμβατά με πτώση από πολύ μεγάλο ύψος, σύμφωνα με τo STAR.

Ακόμη δεν μπορεί να τεκμηριωθεί εάν ο θάνατός τους ήταν ακαριαίος καθώς θα χρειαστούν κι άλλες εξετάσεις, ενώ αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πως δίπλα τους υπήρχαν μεγάλες ποσότητες χιονιού.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο θάνατός τους προήλθε από χιονοστιβάδα ή αν έπεσε ένα τμήμα «ταβανιού» (μεγάλο κομμάτι χιονιού) που τους παρέσυρε και τους έριξε στο κενό.

Η αιτία της τραγωδίας

Σύμφωνα με την ΕΡΤ πάντως η αιτία της τραγωδίας φαίνεται να ήταν κατάρρευση παγοσκεπής, που τους καταπλάκωσε.

Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε μετά από μία πολύωρη και συντονισμένη έρευνα σε ένα δύσβατο σημείο στην περιοχή Ύδατα της Στυγός. Οι διασώστες διαπίστωσαν ίχνη χιονοστιβάδας πολύ μεγάλου μεγέθους, στη βάση της ορθοπλαγιάς όπου εντοπίστηκαν τα θύματα.

Αυτοί οι όγκοι χιονιού, σύμφωνα με το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, φαίνεται πως παρέσυραν και καταπλάκωσαν τους τρεις ορειβάτες.

“Δυστυχώς την συγκεκριμένη χιονοστοιβάδα την προκάλεσαν μόνοι τους. Το σημείο εκεί ήταν επικίνδυνο, είχε και από κάτω γκρεμό γύρω στα 100 μέτρα οπότε δεν είχαν ελπίδες” τόνισε ο οδηγός βουνού, Γιώργος Βουτυρόπουλος.

“Το χιόνι ήταν βαθύ ένα μέτρο, πατώντας έκοψαν τη χιονοστοιβάδα του πλάκωσε ακαριαία, δεν κατάλαβαν τίποτα” εκτίμησε ο υπεύθυνος του portal xionodromika.gr, Νίκος Χουντρής.