Ελλάδα

Συναγερμός στον Έβρο: Η φωτιά βρίσκεται στις παρυφές του δάσους Δαδιάς και κατευθύνεται προς Λευκίμμη

Συναγερμός στον Έβρο: Η φωτιά βρίσκεται στις παρυφές του δάσους Δαδιάς και κατευθύνεται προς Λευκίμμη Φωτογραφία: EUROKINISSI
Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στην περιοχή Λύρα Φυλακτού στον δήμο Σουφλίου και πλέον καίει τις παρυφές στο δάσος του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου.

Η ανησυχία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη καθώς οι φλόγες κατευθύνονται πλέον προς την περιοχή του χωριού Λευκίμμη. Στο σημείο επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις με 102 πυροσβέστες, 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 29 οχήματα, 6 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα ενώ συνδρομή παρέχουν μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού και υδροφόρες ΟΤΑ.

Το πύρινο μέτωπο ξεπερνά το ένα χιλιόμετρο, ενώ το δύσβατο της περιοχής προκαλεί προβλήματα στα οχήματα των πυροσβεστικών δυνάμεων που σπεύδουν συνεχώς από διάφορα σημεία του νομού, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ.

Το δάσος της Δαδιάς είναι μια εξαιρετικά παρθένα περιοχή με πολύ πυκνή δασική κάλυψη, ενώ αποτελεί ένα από τα ευρωπαϊκά προστατευόμενα δάση. Είναι μία από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας, καθώς εκεί συμβιώνουν και ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ευρώπης και της Ασίας.

Την ίδια ώρα σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Υπενθυμίζεται πως χθες, Τετάρτη, σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου τέσσερις εστίες πυρκαγιών και συγκεκριμένα στα Λάβαρα, στην Παλαγιά Αλεξανδρούπολης, νότια του αεροδρομίου και στο χωριό Ισαάκιο Διδυμοτείχου.