Ελλάδα

Οι υπουργοί κάνουν έκκληση για εξοικονόμηση ενέργειας και οι δημόσιες υπηρεσίες «πετάνε χαρταετό» (φωτορεπορτάζ)

Οι υπουργοί κάνουν έκκληση για εξοικονόμηση ενέργειας και οι δημόσιες υπηρεσίες «πετάνε χαρταετό» (φωτορεπορτάζ)
Λίγες ώρες μετά τις εκκλήσεις των αρμόδιων υπουργών για εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο, από τους 2.495 φορείς του Κράτους (υπουργεία, οργανισμοί κτλ) και των δήμων μόνον οι 221 έχουν συμμορφωθεί με τη σχετική υπουργική απόφαση που ισχύει από 2 Ιουλίου.

Εν μέσω της άνευ προηγουμένου ενεργειακής κρίσης, υπουργοί, δήμαρχοι και διοικητικοί προϊστάμενοι δεν έχουν ορίσει ακόμη «ενεργειακούς υπεύθυνους», υπαλλήλους δηλαδή που θα σβήνουν τα φώτα μετά το πέρας του ωραρίου και θα κλείνουν κλιματιστικά, υπολογιστές και ενεργοβόρες συσκευές. 

Το βράδυ της Τετάρτης, το Dnews έκανε φωτορεπορτάζ στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Βουλή, σε κτίρια υπουργείων και στο δημαρχείο.

ktirio 2

Όπως φαίνεται, είναι κάπως «δύσκολο» να μπουν τα πράγματα σε μια σειρά, έστω και τώρα που τα ενεργειακά αποθέματα εξαντλούνται και ο χειμώνας προδιαγράφεται βαρύς.

anaptyxis

Μεταξύ 21:00-22:00, τα φώτα ήταν αναμμένα σε διαδρόμους και γραφεία των υπουργείων Εσωτερικών (Δραγατσανίου), Εργασίας (Σταδίου), Οικονομικών και Ανάπτυξης (Νίκης), στη Βουλή, στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου (πλατεία Κάνιγγος), στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (Αχαρνών) και στο υπουργείο Υγείας.

ktirio3

Όλα ανεξαιρέτως τα κτίρια φυλάσσονται από μόνιμο ή εποχικό προσωπικό, συνεπώς κάποιος από αυτούς θα μπορούσε να κατεβάσει το ρεύμα.

Τι αναφέρει η ΚΥΑ για την ενεργειακή κρίση:

Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (αρ. ΥΠΕΝ/ΔΕΠΕΑ/68315/502/2022, ΦΕΚ 3424/Β/2-7-2022)  υπό τον τίτλο: «Μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια και εγκαταστάσεις που ανήκουν σε ή χρησιμοποιούνται από φορείς του Δημόσιου Τομέα» και ισχύει από τις αρχές Ιουλίου, ορίζεται ότι οι ίδιοι οι υπουργοί και οι δήμαρχοι είναι υπεύθυνοι για την τοποθέτηση των «ενεργειακών υπευθύνων» και την εποπτεία της εφαρμογής.

Συγκεκριμένα στο αρ. 4 (παρ. 1) αναφέρεται: «Για την παρακολούθηση της εφαρμογής των μέτρων της παρούσας απόφασης σε κάθε κτίριο του δημοσίου τομέα και για τη συγκέντρωση και παροχή στοιχείων, ο οικείος Υπουργός, εντός 7 εργάσιμων ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας, ορίζει Υπεύθυνο Ενεργειακών Υποδομών/Εγκαταστάσεων, για τις υπηρεσίες του Υπουργείου και τους εποπτευόμενους αυτού φορείς.

Ο Υπουργός δύναται με απόφασή του να αναθέτει την αρμοδιότητα ορισμού Υπεύθυνου Ενεργειακών Υποδομών/ Εγκαταστάσεων για τους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου στον επικεφαλής του φορέα ή στο όργανο διοίκησης. Για τους ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού ο Υπεύθυνος Ενεργειακών Υποδομών/Εγκαταστάσεων ορίζεται από τον οικείο Δήμαρχο ή Περιφερειάρχη, αντίστοιχα, και είναι αρμόδιος και για τα νομικά πρόσωπα του οικείου ΟΤΑ.

Για τις Ανεξάρτητες Αρχές ο Υπεύθυνος Ενεργειακών Υποδομών/Εγκαταστάσεων ορίζεται από τον επικεφαλής της Αρχής και για τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις από τον οικείο Συντονιστή».