Οικονομία

Τελευταία ευκαιρία για να μην χάσουν τις ρυθμίσεις οι οφειλέτες του Δημοσίου

Τελευταία ευκαιρία για να μην χάσουν τις ρυθμίσεις οι οφειλέτες του Δημοσίου
Οι φορολογούμενοι-οφειλέτες πρέπει μέχρι τις 19/7 να εξοφλήσουν ολοσχερώς ή να τακτοποιήσουν με ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής τυχόν νέες αρρύθμιστες οφειλές τους προς το Δημόσιο.

Οι οφειλέτες που έχουν δημιουργήσει νέα χρέη προς το Δημόσιο, τα οποία κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι τις 19 Απριλίου 2024, ή δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα τη δήλωση ΦΠΑ που έληξε πριν από τις 20 Απριλίου 2024, έχουν χρονικό περιθώριο έως τις 19 Ιουλίου για να μην απωλέσουν τις ρυθμίσεις τους.

Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι-οφειλέτες πρέπει μέχρι τις 19 Ιουλίου 2024 να εξοφλήσουν ολοσχερώς ή να τακτοποιήσουν με ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής τυχόν νέες αρρύθμιστες οφειλές τους προς το Δημόσιο που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 19 Απριλίου 2024 και να υποβάλουν εκπρόθεσμα μέχρι τις 19 Ιουλίου 2024 τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ή ΦΠΑ που έπρεπε να έχουν υποβάλει σε προθεσμίες που έληξαν πριν από τις 20 Απριλίου 2024.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες που έχουν τεθεί σε ισχύ, δεν θα επέρχεται απώλεια ρύθμισης τμηματικής καταβολής οφειλής προς το Δημόσιο σε περίπτωση που θα προκύψει νέα ληξιπρόθεσμη οφειλή, εφόσον αυτή εξοφληθεί ολοσχερώς ή τακτοποιηθεί με νέα ρύθμιση δόσεων εντός τριών μηνών από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής της. Επίσης, δεν θα χάνεται η ρύθμιση τμηματικής καταβολής σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης υποβολής κάποιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή ΦΠΑ, εφόσον αυτή υποβληθεί εντός τριών μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της.

Με το προηγούμενο καθεστώς, η καθυστέρηση υποβολής μιας δήλωσης ΦΠΑ ακόμη και για μία ημέρα ή η δημιουργία νέων αρρύθμιστων οφειλών είχε ως αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να χάνουν τις ρυθμίσεις τους. Όσοι εντάσσουν τις οφειλές τους στην πάγια ρύθμιση κερδίζουν έως 24 δόσεις, οι οποίες επιβαρύνονται με επιτόκιο 4,34% για οφειλές που ρυθμίζονται σε 12 μηνιαίες δόσεις και 5,84% για οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από 12 δόσεις. Για τις οφειλές που έχουν τεθεί εκ νέου σε ρύθμιση μετά την απώλεια της πρώτης, το επιτόκιο διαμορφώνεται σε 5,84% για οφειλές που ρυθμίζονται σε έως 12 μηνιαίες δόσεις και 7,34% για οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από 12 δόσεις.