Ελλάδα

Eικόνες ντροπής στον Έβρο: Οι 92 μετανάστες βρέθηκαν «γυμνοί και με ορατά τραύματα» επιβεβαιώνει η Frontex

Eικόνες ντροπής στον Έβρο: Οι 92 μετανάστες βρέθηκαν «γυμνοί και με ορατά τραύματα» επιβεβαιώνει η Frontex
Με ανάρτησή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ζητά την πλήρη δειρεύνηση του περιστατικού καταδικάζοντας τη σκληρή και εξευτελιστική μεταχείριση των 92 μεταναστών που βρέθηκαν γυμνοί και κακοποιημένοι στον Έβρο.

Την ώρα που τα Ηνωμένα Έθνη δηλώνουν την βαθιά τους θλίψη για τις εικόνες ντροπής στον Έβρο, η Frontex επιβεβαιώνει και επίσημα την ανακοίνωση της Αθήνας για τους 92 μετανάστες που βρέθηκαν γυμνοί και χτυπημένοι στον Έβρο.

Οι αξιωματικοί της Frontex ανέφεραν ότι οι μετανάστες βρέθηκαν σχεδόν γυμνοί και ορισμένοι από αυτούς με ορατά τραύματα, δήλωσε η Πολίνα Μπάκουλα, εκπρόσωπος του οργανισμού.

Μιλώντας από τα κεντρικά γραφεία της Frontex στη Βαρσοβία, τόνισε ότι οι αξιωματικοί της συνοριακής υπηρεσίας της ΕΕ συνεργάστηκαν με τις ελληνικές Αρχές για να παράσχουν στους 92 μετανάστες βοήθεια, ενώ η συνοριακή υπηρεσία ενημέρωσε τον υπεύθυνο Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Frontex για πιθανή παραβίαση των δικαιωμάτων τους.

Λίγο νωρίτερα, ο Νότης Μηταράκης ανακοίνωσε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να διεθνοποιήσει σε ΟΗΕ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή το περιστατικό σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

Για το ντροπιαστικό συμβάν με τους 92 μετανάστες στον Έβρο η Τουρκία είναι σε δύσκολη θέση. Δυστυχώς έγιναν αντικείμενο εξευτελιστικής συμπεριφοράς. Ζήτησα και θα δω στη Νέα Υόρκη τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, έχω ενημερώσει Κομισιόν και θα δείξω φωτογραφίες και βίντεο.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οι ίδιοι οι μετανάστες δήλωσαν στους Έλληνες Αστυνομικούς πως μεταφέρθηκαν στον Έβρο με τρία οχήματα των τουρκικών Αρχών, «ενώ εν συνεχεία επιβιβάστηκαν σε πλαστικές λέμβους, για να διέλθουν στην ελληνική πλευρά».

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος κατηγόρησε την Τουρκία ότι «εργαλειοποιεί την παράνομη μετανάστευση» - στην τελευταία από μια σειρά αλληλοκατηγοριών για τη διαχείριση των ροών στον Έβρο και το Αιγαίο - ενώ ο Νότης Μηταράκης χαρακτήρισε «ντροπή για τον πολιτισμό» την συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι σε 92 μετανάστες.

Για fake news κάνει λόγο η Άγκυρα

Aπό την πλευρά της, η Άγκυρα αρνήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη, με τον υπουργός Εσωτερικών Ισμαήλ Κατακλί κάλεσε την Ελλάδα να σταματήσει αυτό που, σε ένα tweet, χαρακτήρισε «χειραγώγηση και ανεντιμότητα».

Ο Φαχρετίν Αλτούν, διευθυντής επικοινωνίας του προέδρου της Τουρκίας, κατηγόρησε, παράλληλα, τον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης ότι «διασπείρει fake news»: Έγραψε στο Twitter στα τουρκικά, τα ελληνικά και τα αγγλικά ότι το περιστατικό έγινε αποκλειστικά για να «πέσουν υποψίες στη χώρα μας», ενώ κάλεσε την Αθήνα να εγκαταλείψει τη «σκληρή μεταχείριση των προσφύγων».

Η Ελλάδα έδειξε για άλλη μια φορά σε ολόκληρο τον κόσμο ότι δεν σέβεται την αξιοπρέπεια των προσφύγων, δημοσιεύοντας φωτογραφίες αυτών των καταπιεσμένων ανθρώπων που έχει απελάσει αφού τους έχει αρπάει τα προσωπικά τους αντικείμενα, ανέφερε.