Ελλάδα

Μάνδρα: Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στον 14χρονο που σκότωσε τον 17χρονο αδελφό του, τι έδειξε η ιατροδικαστική

Μάνδρα: Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στον 14χρονο που σκότωσε τον 17χρονο αδελφό του, τι έδειξε η ιατροδικαστική
Οι έρευνες των Αρχών πάντως συνεχίζονται, ενώ έχει ζητηθεί να γίνει ιατροδικαστική εξέταση και στα οκτώ παιδιά της οικογένειας προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν υποστεί κάποια μορφής κακοποίηση

Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο άσκησε ο εισαγγελέας στον 14χρονο που ομολόγησε πως σκότωσε τον 17χρονο αδερφό του που βρέθηκε νεκρός το απόγευμα της Πέμπτης (3/11) στη Μάνδρα Αττικής, με τραύμα από καραμπίνα ψηλά στην πλάτη, κοντά στον αυχένα.

τον 14χρονο ασκήθηκε επίσης δίωξη για οπλοφορία και οπλοκατοχή. Ο ανήλικος είχε φτάσει στα δικαστήρια με τον πατέρα του, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος και θα διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα για να διαπιστωθεί αν έχει τελέσει τα αδικήματα της παραμέλησης ανηλίκου και της οπλοκατοχής.

Τι ισχυρίστηκε ο 14χρονος

«Κυνηγούσαμε με τον αδερφό μου, ο οποίος κρατούσε την καραμπίνα, όταν κάποια στιγμή είδαμε ένα γουρούνι. Το ζώο έτρωγε σε ένα σημείο στο οποίο δεν μπορούσαμε να το πυροβολήσουμε.

Τότε, ο αδερφός μου έδωσε σε εμένα την καραμπίνα για να πάει να τρομάξει το γουρούνι, με σκοπό να βγει από εκείνο το σημείο όπου βρισκόταν και στη συνέχεια εγώ να μπορέσω να το πυροβολήσω. Τελικά όμως το όπλο εκπυρσοκρότησε στα χέρια μου. Πυροβόλησα και η σφαίρα πέτυχε τον αδερφό μου στο κεφάλι. Τρομοκρατήθηκα»

Ο μεγάλος αδερφός της οικογένειας φέρεται να υποστήριξε νωρίτερα ότι «το παιδί ήρθε μόνο του, τρομαγμένο» και υποστήριξε ότι δεν είχαν καραμπίνα τα παιδιά».

Τι έδεξε η ιατροδικαστική

Διαμπερές τραύμα στον αυχένα και πυροβολισμό από χαμηλό ύψος έδειξε το πόρισμα των ιατροδικαστών για τον θάνατο του 17χρονου από καραμπίνα στη Μάνδρα. Οι εμπειρογνώμονες καταλήγουν ότι το πόρισμα συνάδει με όσα κατέθεσε ο 14χρονος αδερφός του θύματος, ο οποίος οδηγήθηκε νωρίτερα στον εισαγγελέα.

Αναλυτικά η ιατροδικαστική έκθεση είχε δύο ευρήματα:

α. Ο 17χρονος είχε τραύμα στο κεφάλι, ενώ η απόσταση και καυρίως η πορεία και ύψος από το οποίο εβλήθη συνάδουν με τη σωματοδομή και τα όσα είπε ο 14χρονος.

β. Ο 17χρονος δεν έχει σημάδια πρόσφατης ή παλαιότερης κακοποίησης.

Οι καταγγελίες για κακοποίηση των παιδιών

Το ένα σοκ όμως σοκ διαδέχεται το άλλο στην ανατριχιαστική αυτή υπόθεση συγκλονίζοντας το πανελλήνιο. Και αυτό γιατί ο πατέρας των δύο παιδιών είχε καταγγελθεί ότι κακοποιούσε σωματικά τον 14χρονο και τον 17χρονο, αλλά και τα άλλα 6 αδέρφια τους. Την ίδια ώρα η μητέρα τους παρέμενε θεατής, καθώς δεν είχε επέμβει σε κανένα βίαιο περιστατικό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε «Το Χαμόγελο του Παιδιού», από τον Ιούνιο του 2021, η οργάνωση είχε ενημερωθεί για οκτώ παιδιά μιας οικογένειας από τη Δυτική Αττική, που κακοποιούνταν από τον πατέρα τους και παραμελούνταν από τη μητέρα τους. Τότε, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Χαμόγελου, είχε γίνει αναφορά στην εισαγγελία.

Οκτώ μήνες μετά, στις 19 Απριλίου 2021, είχε γίνει και δεύτερη καταγγελία, ανώνυμη κι αυτή όπως και η πρώτη, για σωματική κακοποίηση και παραμέληση των παιδιών, τα οποία δεν πήγαιναν σχολείο! Την επόμενη μέρα, το Χαμόγελο ενημέρωσε ξανά την εισαγγελία αλλά τίποτα δεν έγινε, όπως φαίνεται.

Η ανακοίνωση από το Χαμόγελο του Παιδιού

«Δυστυχώς για μία ακόμα φορά ερχόμαστε αντιμέτωποι με την τραγική κατάληξη ενός παιδιού, όπου αν είχαν κινηθεί σωστά όλες οι διαδικασίες πιθανόν να είχε σωθεί η ζωή του.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην Εθνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056 στις 28 Ιουνίου 2021 έλαβε ανώνυμη αναφορά βάσει των πληροφοριών που μας δόθηκαν, πως 8 παιδιά, τα οποία διέμεναν στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, υφίσταντο σωματική κακοποίηση από τον πατέρα και παραμέληση και από τους δύο γονείς τους.

Η αναφορά αυτή εστάλη αυθημερόν, 28 Ιουνίου 2021, από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην αρμόδια Εισαγγελία προς διερεύνηση.

19 Απριλίου 2022 στην Εθνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056 λάβαμε και πάλι ανώνυμη αναφορά για την ίδια οικογένεια, βάσει της οποίας μας ανέφεραν σωματική κακοποίηση και παραμέληση από τους γονείς τους καθώς και ότι τα ανήλικα παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο.

20 Απριλίου 2022 εστάλη από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και πάλι αναφορά στην αρμόδια Εισαγγελία με την ένδειξη του επείγοντος.

Για μία ακόμα φορά θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι:

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» λειτουργεί την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 η οποία:

● Λαμβάνει οποιαδήποτε αναφορά, επώνυμη ή ανώνυμη

● Είναι Διαθέσιμη πανελλαδικά, 24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο.

● Κάθε αναφορά, επώνυμη ή ανώνυμη, λαμβάνεται στη Γραμμή 1056 αποκλειστικά από εξειδικευμένους Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους, οι οποίοι παρέχουν δωρεάν και με σεβασμό στο απόρρητο την απαραίτητη ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη σε κάθε παιδί και ενήλικα που αναζητά διέξοδο και βοήθεια.

● Κάθε αναφορά αξιολογείται από εξειδικευμένη ομάδα, δεν είναι υπόθεση ενός.

● Εφόσον κριθεί ότι η πληροφορία που λαμβάνεται είναι βάσιμη, ή μπορεί να είναι βάσιμη, διαβιβάζεται στον αρμόδιο Εισαγγελέα της περιοχής που έχουμε λάβει την αναφορά.

● Ο Εισαγγελέας είναι αυτός ο οποίος δίνει εντολή στην Κοινωνική Υπηρεσία της περιοχής του Δήμου και στην Αστυνομία για να προχωρήσει σε διερεύνηση της υπόθεσης»