Ελλάδα

Χριστουγεννιάτικη... ακρίβεια με το «εθνικό γλύκισμα» των Ελλήνων να μοιάζει με... ελβετική σοκολάτα

Χριστουγεννιάτικη... ακρίβεια με το «εθνικό γλύκισμα» των Ελλήνων να μοιάζει με... ελβετική σοκολάτα
Μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των παραδοσιακών γλυκών των Χριστουγέννων, ενάμιση μήνα πριν τις γιορτές, καταγράφονται φέτος στα ζαχαροπλαστεία.

Με την εκτόξευση των τιμών στις πρώτες ύλες και σε συνδυασμό με την αύξηση του ενεργειακού κόστους, οι επιχειρήσεις έχουν αναγκαστεί να ανεβάσουν 15% τις τιμές στα μελομακάρονα και στους κουραμπιέδες.

Την περσινή χρονιά τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες στοίχιζαν περίπου 12 με 13 ευρώ το κιλό, ενώ φέτος 44 ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, οι πρώτες εκτιμήσεις των ζαχαροπλαστών, είναι ότι η τιμή τους θα κυμανθεί στα 14 με 15 ευρώ το κιλό.

Όπως υποστηρίζουν στα Dnews το κόστος των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των γλυκών, έχει αυξηθεί κατά 100%.

Ο κ. Ζαφειροπουλος ο οποίος εργάζεται σε γνωστό ζαχαροπλαστείο στο κέντρο της Αθήνας, αναφέρει ότι «μέσα σε διάστημα ενός έτους σχεδόν όλες οι πρώτες ύλες που είναι απαραίτητες γενικότερα για τα γλυκά, όχι μόνο για τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, όπως η ζάχαρη, το βούτυρο, το ηλιέλαιο, έχουν αυξηθεί 100%. Ακόμα και το αλεύρι που έχει μια αύξηση της τάξεως του 80%. Άρα αναγκάστηκα δεν μπορούμε να έχουμε τις περσινές τιμές. Έχουμε απορροφήσει ένα μεγάλο κομμάτι, ωστόσο τα συγκεκριμένα γλυκά των Χριστουγέννων έχω αυξηθεί τουλάχιστον 2 ευρώ το κιλό και αναλόγως την κατάσταση τον επόμενο μήνα που θα μπούμε και επίσημα στις γιορτινές ημέρες μπορεί να υπάρξουν επιπλέον αυξήσεις».

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους «απειλεί» με λουκέτα τα καταστήματα

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου της ζαχαροπλαστικής το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων οι επιχειρήσεις, με τεράστιο κόπο, έχουν καταφέρει να το απορροφήσουν.

«Οι τιμές σε σχέση με πέρσι έχουν ανεβεί στα περισσότερα προϊόντα 15%. Περιμένουμε κάθε χρόνο αυτή την περίοδο για να κλείσουμε όσες τρύπες μπορούμε. Φέτος τα πράγματα είναι δραματικά. Προσπαθούμε να κρατάμε τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα σεβόμενοι τις δυσκολίες του κόσμου, ωστόσο έρχονται οι λογαριασμοί του ρεύματος, του φυσικού αερίου και αυτομάτως ότι είχαμε προσπαθήσει πάει στράφι. Δεν αντέχουμε άλλο. Και τις τιμές να ανεβάσουμε κι άλλο δεν θα αλλάξει κάτι γιατί ούτε ο κόσμος μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτό το κύμα ακρίβειας», δηλώνει στα Dnews ιδιοκτήτρια ζαχαροπλαστείου στα Πατήσια.