Ελλάδα

Bloomberg: Ελλάδα και Βρετανία κοντά σε συμφωνία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Bloomberg: Ελλάδα και Βρετανία κοντά σε συμφωνία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα Φωτογραφία: Αρχείου
Σε συμφωνία προβλέπεται να περάσουν Ελλάδα και Βρετανία για την επιστροφή γλυπτών του Παρθενώνα.

Το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα, όπως αναφέρεται στο Bloomberg, πλησιάζουν σε μια συμφωνία που θα προβλέπει την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα με την πάροδο του χρόνου στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής, τερματίζοντας μια διαμάχη για τα ιστορικά αντικείμενα που χρονολογείται από το 1800.

Ένα μέρος των μαρμάρων θα αποστέλλεται στην Αθήνα εκ περιτροπής

Μια συμφωνία θα προβλέπει ότι ένα μέρος των μαρμάρων θα αποστέλλεται στην Αθήνα εκ περιτροπής για αρκετά χρόνια, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, τα οποία αρνήθηκαν να κατονομαστούν επειδή η συμφωνία δεν έχει σφραγιστεί. Σε αντάλλαγμα, άλλα αντικείμενα θα δανείζονταν ουσιαστικά στο μουσείο του Λονδίνου, ενώ η Βρετανία θα μπορούσε επίσης να λάβει γύψινα αντίγραφα των γλυπτών του Παρθενώνα.

Η συμφωνία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί

Οι πολύπλοκες συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και η συμφωνία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, δήλωσαν οι άνθρωποι, σημειώνοντας ότι η υλικοτεχνική υποδομή της μετακίνησης των έργων είναι επίσης εξαιρετικά περίπλοκη.

Μια συμφωνία θα έλυνε μια διαμάχη που ταλαιπωρεί τις αγγλοελληνικές σχέσεις από την ίδρυση της σύγχρονης Ελλάδας το 1832, και η οποία μάλιστα απειλούσε κάποια στιγμή να προσθέσει άλλο ένα επίπεδο στις ήδη περίπλοκες διαπραγματεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα γλυπτά -γνωστά και ως Ελγίνεια Μάρμαρα- είναι μια συλλογή αρχαίων αντικειμένων που μεταφέρθηκαν από την Ακρόπολη στην Αθήνα στις αρχές του 19ου αιώνα από τον λόρδο Έλγιν, τον Βρετανό πρεσβευτή στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ο Έλγιν αφαίρεσε τα γλυπτά από τα ερείπια του Παρθενώνα υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες και τα μετέφερε στη Βρετανία. Οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν εντείνει τις εκκλήσεις για την επιστροφή τους τις τελευταίες δεκαετίες, σε μια μακροχρόνια πολιτική και διπλωματική διαμάχη.

Οποιαδήποτε συμφωνία θα μπορούσε να είναι παρόμοια με εκείνη που επιτεύχθηκε πέρυσι και η οποία είδε την Ελλάδα να ανακτά 161 αρχαία αντικείμενα από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, ανέφεραν οι άνθρωποι.

Εκείνη η συμφωνία, στην οποία εμπλέκεται επίσης ένα πολιτιστικό ίδρυμα με έδρα το Delaware, θα δει έργα από μάρμαρο που συλλέχθηκαν από έναν Αμερικανό δισεκατομμυριούχο να επιστρέφουν σταδιακά στην Ελλάδα αφού εκτίθενται στο Met, ενώ άλλα έργα θα κάνουν το ταξίδι προς την αντίθετη κατεύθυνση, σε μια μακρόχρονη διαδικασία που θα λάβει χώρα μεταξύ 2023 και 2048.

Έχει προηγηθεί συνομιλία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Τον περασμένο μήνα, η ελληνική εφημερίδα Τα Νέα ανέφερε ότι ο Τζορτζ Όσμπορν, ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος είναι τώρα πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, είχε συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με την πιθανή επιστροφή των μαρμάρων.

Σε μια άλλη συμφωνία πέρυσι, ένα μουσείο στη Σικελία της Ιταλίας επέστρεψε ένα θραύσμα του Παρθενώνα στην Ελλάδα στο πλαίσιο ενός ανανεώσιμου δανεισμού. Μεταξύ των περίπλοκων εμποδίων που έλυσαν οι πρόσφατες συμφωνίες ήταν το ακανθώδες ζήτημα της ιδιοκτησίας και άλλων νομικών αξιώσεων, το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πρότυπο για τα έργα στο Βρετανικό Μουσείο.

Η ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου τόνισε ότι "θα λειτουργήσει στο πλαίσιο του νόμου" όσον αφορά μια νέα συνεργασία με την Ελλάδα για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα και ότι "δεν πρόκειται να διαλύσουμε τη σπουδαία συλλογή μας, καθώς αφηγείται μια μοναδική ιστορία της κοινής μας ανθρωπιάς".

Δικαίωμα στο σπίτι

Ενώ το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ έχει αποκλείσει την αλλαγή ενός βρετανικού νόμου που απαγορεύει στα μουσεία να απομακρύνουν αντικείμενα που κατέχουν, ένας δανεισμός ή μια συμφωνία εναλλαγής που βασίζεται σε μια πολιτιστική ανταλλαγή μπορεί να αποτελέσει διέξοδο για να ξεπεραστεί αυτό το νομικό εμπόδιο.

Το Parthenon Project, ένας φορέας υπό την προεδρία του πρώην υπουργού Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου Ed Vaizey, ο οποίος συνεργάζεται με το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης για την εξεύρεση λύσης, δήλωσε ότι ένα αποτέλεσμα είναι "επιτέλους εφικτό".

"Έχουμε υποστηρίξει μια συμφωνία που είναι επωφελής τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη Βρετανία, με επίκεντρο την πολιτιστική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών", δήλωσε εκπρόσωπος του έργου. "Αυτό θα έβλεπε το Βρετανικό Μουσείο να συνεχίζει να ασκεί το ρόλο του ως "μουσείο του κόσμου", παρουσιάζοντας υπέροχα ελληνικά αντικείμενα ως μέρος εναλλασσόμενων εκθεμάτων, με τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επανενώνονται στο νόμιμο σπίτι τους στην Αθήνα".