Ελλάδα

Πληροφορίες για συμμετοχή της Ελλάδας σε νατοϊκή άσκηση με πυρηνικά: «Να απαντήσει η κυβέρνηση» ζητά το ΚΚΕ

Πληροφορίες για συμμετοχή της Ελλάδας σε νατοϊκή άσκηση με πυρηνικά: «Να απαντήσει η κυβέρνηση» ζητά το ΚΚΕ
Πληροφορίες θέλουν την Ελλάδα να συμμετέχει με τρία F-16 Viper σε πυρηνική νατοϊκή άσκηση: Για «ποιοτική αναβάθμιση της εμπλοκής της χώρας μας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς» κάνει λόγο το ΚΚΕ.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», από τις αρχές της εβδομάδας τρία ελληνικά μαχητικά F-16 Viper συμμετέχουν στη νατοϊκή άσκηση «Steadfast Noon», έχοντας μετασταθμεύσει στη Γερμανία.

Όπως σημειώνεται, πρόκειται για ετήσια άσκηση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που σκοπό έχει την εκπαίδευση των δομών της σε τακτικές πυρηνικής κρούσης, ενώ αποστολή των ελληνικών μαχητικών θα είναι η εκτέλεση σεναρίων snowcat (Support of Nuclear Operations with Conventional Air Tactics), δηλαδή η υποστήριξη πυρηνικών επιχειρήσεων με συμβατικές αεροπορικές τακτικές.

Αυτό σημαίνει πως τα ελληνικά μαχητικά, είτε θα συνοδεύουν τα μαχητικά που έχουν αναλάβει να πλήξουν τους στόχους με πυρηνικά είτε θα αναλάβουν τον ρόλο των μαχητικών της αντίπαλης χώρας που θα προσπαθήσει να σταματήσει τα «πακέτα» των βομβαρδιστικών.

Σημειώνεται πως στη φετινή άσκηση - η οποία θα διαρκέσει δύο εβδομάδες - θα συμμετέχουν πάνω από 60 αεροσκάφη μεταξύ των οποίων και μαχητικά αεροσκάφη ικανά να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές των ΗΠΑ - αν και χωρίς «ενεργά» τακτικά πυρηνικά όπλα.

Η άσκηση θα περιλαμβάνει πτήσεις κυρίως πάνω από τις χώρες υποδοχής Βέλγιο και Ολλανδία και στον εναέριο χώρο πάνω από τη Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βόρεια Θάλασσα.

Φέτος το πρώτο συμμαχικό μαχητικό αεροσκάφος F-35A από την Ολλανδία δηλώθηκε έτοιμο να εκτελέσει πυρηνικούς ρόλους.

Σύμφωνα με όσα στοιχεία υπάρχουν διαθέσιμα, τακτικά πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ παραμένουν σε έξι βάσεις σε πέντε χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Τουρκία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία έχουν τις δικές τους πυρηνικές δυνάμεις και δεν φιλοξενούν πλέον όπλα των ΗΠΑ.

Τα τρέχοντα πυρηνικά αποθέματα των ΗΠΑ στην Ευρώπη είναι απόρρητα, αλλά οι αναλυτές ασφαλείας εκτιμούν ότι διαθέτουν περίπου εκατό πυρηνικές βόμβες αποθηκευμένες στις έξι εγκαταστάσεις στην Ευρώπη. Πρόκειται για βόμβες βαρύτητας B61 οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για ρίψη από συμμαχικά βομβαρδιστικά ή μαχητικά αεροσκάφη.

ΚΚΕ: «Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει αν ισχύει το δημοσίευμα»

Σε σχόλιό του για το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» σχετικά με τη συμμετοχή ελληνικών F-16 σε ΝΑΤΟϊκή πυρηνική άσκηση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής:

«Η είδηση ότι η χώρα μας συμμετέχει με πολεμικά αεροσκάφη F-16 Viper σε ΝΑΤΟϊκή άσκηση με σενάριο την υποστήριξη πυρηνικών επιχειρήσεων αποτελεί πολύ σοβαρή εξέλιξη. Το γεγονός αυτό συνιστά ποιοτική αναβάθμιση της εμπλοκής της χώρας μας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, αναδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει πλέον κανένα όριο και κανένας φραγμός στη στρατηγική της υλοποίησης των ΝΑΤΟϊκών σχεδίων που οδηγούν στην κλιμάκωση των συγκρούσεων και των πολέμων.

Η χώρα μας μ' ευθύνη της κυβέρνησης και των υπόλοιπων ΝΑΤΟϊκών "συνοδοιπόρων" μετατρέπεται σε παράγοντα του πολέμου και στόχο αντιποίνων, ενώ ο λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με πολύ μεγάλους κινδύνους.

Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει αν ισχύει το συγκεκριμένο δημοσίευμα και σε αυτήν την περίπτωση να αποσύρει κάθε συμμετοχή ενόπλων δυνάμεων της χώρας, προσωπικού και μέσων, σε ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις προετοιμασίας πυρηνικού πολέμου».