Ελλάδα

Χειμερινές εκπτώσεις: Έτσι θα «αποφύγετε» τις «παγίδες» των προσφορών

INTIME INTIME
«Αυλαία» αύριο για τις χειμερινές εκπτώσεις, με καταναλωτές, αλλά και καταστηματάρχες να προετοιμάζονται.

Ξεκινούν αύριο 9 Ιανουαρίου, οι εκπτώσεις, με τους καταστηματάρχες να έχουν ήδη ετοιμάσει τις προσφορές τους. 

Αρκετοί είναι εκείνοι, που θα επιλέξουν την περίοδο των εκπτώσεων, για να κάνουν τις αγορές τους. 

Η περίοδος των εκπτώσεων, όμως, ενέχει και τον κίνδυνο των «ατασθαλιών» από πλευράς καταναλωτών, οι οποίοι ορισμένες φορές ενδίδουν σε προσφορές, «παγίδες».

Έτσι, λοιπόν, για την αποφυγή των «πονηρών» προσφορών η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος εξέδωσε έναν χρήσιμο οδηγό με πέντε συμβουλές για τους καταναλωτές:

  • Έρευνα αγοράς και έλεγχο όχι μόνο της τιμής (αρχικής και νέας) αλλά και της ποιότητας των προϊόντων. Επίσης, αναζήτηση στο Διαδίκτυο της τιμής του προϊόντος που πρόκειται να επιλέξουν οι καταναλωτές βάσει κωδικού ή αριθμού μοντέλου, ώστε να είναι βέβαιοι ότι η τιμή που έχουν εντοπίσει είναι η πιο συμφέρουσα.
  • Οριοθέτηση των αναγκών και προγραμματισμό με λίστα των αγορών που πρόκειται να κάνουν οι καταναλωτές, οι οποίες θα συμβαδίζουν με τον προσωπικό ή οικογενειακό τους προϋπολογισμό, αποφεύγοντας αλόγιστες δαπάνες.
  • Ενημέρωση για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής τους όταν αγοράζουν προϊόντα με δόσεις. Ιδίως για αγορές με πιστωτική κάρτα, να είναι πάντα ενημερωμένοι για τους όρους και τις προϋποθέσεις της συγκεκριμένης αγοράς.
  • Τα προϊόντα θα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (όχι το ποσοστό έκπτωσης). Προσοχή! Στις προσφορές συχνά αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, γι’ αυτό εάν μετανιώσουν, δεν έχουν τη δυνατότητα αλλαγής.
  • Να ζητούν πάντα την απόδειξη για τα προϊόντα που έχουν αγοράσει. Σε περίπτωση που το προϊόν είναι ελαττωματικό και θελήσουν να το επιστρέψουν ή να το αλλάξουν, η επίδειξη της απόδειξης είναι απαραίτητη.