Διεθνή

«Όλα καλά εδώ»: Τα τελευταία μηνύματα του πληρώματος του Titan, πριν από την τραγωδία

«Όλα καλά εδώ»: Τα τελευταία μηνύματα του πληρώματος του Titan, πριν από την τραγωδία
Ξεκίνησε ακρόαση για την ενδόρρηξη του υποβρυχίου που κόστισε τη ζωή πέντε ανθρώπων.

Τα τελευταία μηνύματα που έστειλε το πλήρωμα του Titan, πριν από την ενδόρρηξη που τους σκότωσε όλους, αποκαλύφθηκαν σε ακρόαση.

Σήμερα, Δευτέρα, το συμβούλιο ερευνών της αμερικανικής ακτοφυλακής ξεκίνησε ακρόαση, μια διαδικασία που θα κρατήσει δύο εβδομάδες, με στόχο «να αποκαλυφθούν τα δεδομένα γύρω από το περιστατικό και να αναπτυχθούν συστάσεις για να αποφευχθούν παρόμοιες τραγωδίες στο μέλλον». Πρόκειται για την πρώτη δημόσια φάση της έρευνας που ξεκίνησε μετά την τραγωδία.

«Όλα καλά εδώ». Αυτό ανέφερε το πλήρωμα του Titan σε μία από τις τελευταίες επικοινωνίες με το πλοίο υποστήριξης, Polar Prince. Λιγότερο από δύο ώρες από τη στιγμή που άρχισε η κατάδυση προς το ναυάγιο του Τιτανικού, το υποβρύχιο σκάφος υπέστη ενδόρρηξη, τον Ιούνιο του 2023.

Τα πέντε μέλη του πληρώματος που σκοτώθηκαν ήταν ο Στόκτον Ρας- ιδρυτής της OceanGate που κατασκεύασε το υποβρύχιο- ο Βρετανός εξερευνητής Χάμις Χάρντινγκ, ο Γάλλος βετεράνος δύτης Πολ Ανρί Ναργκολέ, ο Βρετανο-Πακιστανός επιχειρηματίας Σαζάντα Ντάγουντ και ο 19χρονος γιος του, Σουλεμάν.

Στην ακρόαση θα ακουστούν 10 πρώην εργαζόμενοι της εταιρείας και ο συνιδρυτής της OceanGate Γκιγέρμο Σονλέιν. Επίσης, θα μιλήσουν ειδικοί για την ασφάλεια στη θάλασσα και τις υποβρύχιες εξερευνήσεις.

«Ελπίζουμε ότι αυτή η ακρόαση θα βοηθήσει να πέσει φως στα αίτια της τραγωδίας και θα αποτρέψει να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο», δήλωσε ο επικεφαλής του συμβουλίου, Τζέισον Νουμπάουερ.

Οι τελευταίες επικοινωνίες του Titan

Οι ερευνητές παρουσίασαν σήμερα μια αναπαράσταση της διαδρομής του Titan και τα γραπτά μηνύματα ανάμεσα στο υποβρύχιο και το Polar Prince, σύμφωνα με το ΒΒC.

Ξεκίνησε την κατάδυση στις 09:17 τοπική ώρα και το προσωπικό από το πλοίο υποστήριξης ρώτησε το βάθος και το βάρος του υποβρυχίου, όπως και αν μπορούσε να δει το Polar Prince στην οθόνη του.

Η επικοινωνία ήταν σποραδική, αλλά περίπου μία ώρα μετά την κατάδυση το Titan έστειλε μήνυμα «όλα καλά εδώ». Το τελευταίο μήνυμα εστάλη στις 10:47, σε βάρος 3.346 μέτρων, που ανέφερε ότι το υποβρύχιο είχε ρίξει δύο βαρίδια. Έπειτα από αυτό, χάθηκε η επικοινωνία.

Επίσης, για πρώτη φορά δόθηκε στη δημοσιότητα φωτογραφία από τμήμα του πίσω μέρους του Titan, στον βυθό, μετά την ενδόρρηξη.

Οι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι το υποβρύχιο δεν είχε υποβληθεί ποτέ σε ανεξάρτητη δοκιμή, ούτε είχε εκτεθεί σε καιρικά και άλλα στοιχεία.

Ο Τόνι Νίσεν, πρώην επικεφαλής μηχανικός της εταιρείας, κατέθεσε ότι ο Ρας είχε τον τελευταίο λόγο στις περισσότερες αποφάσεις που αφορούσαν τη μηχανική και πως ήταν δύσκολη η συνεργασία μαζί του. «Έδινε μάχη για αυτό που ήθελε και δεν υποχωρούσε. Οι περισσότεροι τελικά υποχωρούσαν απέναντί του», ανέφερε χαρακτηριστικά.