Ελλάδα

Οι πρώτες εικόνες από το «Ελ. Βενιζέλος»: Το σήμα για βόμβα στο νατοϊκό συνεργείο και ο συναγερμός στην ΕΛΑΣ

Οι πρώτες εικόνες από το «Ελ. Βενιζέλος»: Το σήμα για βόμβα στο νατοϊκό συνεργείο και ο συναγερμός στην ΕΛΑΣ
Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος μετά την προσγείωση αεροπλάνου από την Πολωνία που ειδοποίησε για βόμβα.

Με ασφάλεια προσγειώθηκε στις 17:45 στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το αεροπλάνο που εξέπεμψε ειδοποίηση για βόμβα στο εσωτερικό του.

Πρόκειται για ένα Boeing 738 της Ryanair , το οποίο μετέφερε 192 άτομα και εκτελούσε δρομολόγιο από το Κατοβίτσε της Πολωνίας στην Αθήνα.

Στο σημείο έχουν σπεύσει η Πυροσβεστική, ειδικό τμήμα των ΤΕΕΜ και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να ελέγξουν εξονυχιστικά το αεροπλάνο.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ αρχικά θα γίνει έλεγχος όλων των επιβατών, που θα κατέβουν ένας ένας και χωρίς τις αποσκευές τους και στη συνέχεια θα ελεγχθούν όλοι οι χώροι του αεροσκάφους και οι αποσκευές που έχουν φορτωθεί σε αυτό.

Πιο αναλυτικά, ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο renegate - το οποίο είχε ενεργοποιηθεί και τον Νοέμβριο με την πτήση της Emirates. Το εν λόγω πρωτόκολλο δημιουργήθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και ενεργοποιείται σε περίπτωση υψηλού και μη αναστρέψιμου κινδύνου.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, η ειδοποίηση για τη βόμβα υπήρξε από την ώρα που απογειώθηκε το αεροσκάφος, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στο νατοϊκό στρατηγείο.

Άμεσα δόθηκε εντολή σε ουγγρικά μαχητικά αεροσκάφη και σε ελληνικά F-16 να το συνοδεύσουν.

Μόλις ελήφθη το σήμα για βόμβα, το ελληνικό Πεντάγωνο κινητοποιήθηκε άμεσα, ενώ δόθηκε εντολή να «σηκωθούν» δυο F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα μαχητικά, της 330 Μοίρας, που βρίσκονταν σε Readiness, απογειώθηκαν από την 111 Πτέρυγα Μάχης που βρίσκεται στην Αγχίαλο και προσέγγισαν το πολωνικό αεροσκάφος πάνω από το έδαφος της Βόρειας Μακεδονίας.

Δείτε τις πρώτες εικόνες

3730390

3730381

3730350