Ελλάδα

Τραγωδία στα Τέμπη: Οι πρώτες αποφάσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, τα επόμενα βήματα

Τραγωδία στα Τέμπη: Οι πρώτες αποφάσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, τα επόμενα βήματα
Οι πρώτες αποφάσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την τραγωδία στα Τέμπη.

Την άμεση παροχή στοιχείων από τους εμπλεκόμενους φορείς για την τραγωδία στα Τέμπη ζητεί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που συγκροτήθηκε μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Η Επιτροπή συνεδρίασε στις 06-03-2023 και αποφάσισε τα εξής:

Α) Να ζητήσει την άμεση παροχή στοιχείων από τους εμπλεκόμενους φορείς για το δυστύχημα των Τεμπών.

Β) Να καλέσει στελέχη και υπαλλήλους των εμπλεκομένων φορέων για παροχή στοιχείων και διευκρίνιση ενεργειών ή παραλείψεων αναφορικά με τα συστημικά προβλήματα που αφορούν στη λειτουργία και ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου.

Γ) Να συνεκτιμήσει και να αξιολογήσει όλα τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν και να καταθέσει το Πόρισμά της στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται και προτάσεις της για την άρση των προβλημάτων και δυσλειτουργιών που θα εντοπιστούν.

Παράλληλα με τις κινήσεις της Επιτροπής συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς και η διερεύνηση της δικαιοσύνης για τα αίτια.

Η απολογία του σταθμάρχη

Οι έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας των Τεμπών έχουν εστιαστεί στην κατάθεση του σταθμάρχη, ο οποίος δηλώνει πως ήταν μόνος του στη βάρδια, ενώ θα έπρεπε να είναι μαζί του και δεύτερος. Αποκαλυπτικά είναι τα σημεία της απολογίας του. Υπό διερεύνηση είναι και η αναρρωτική άδεια που έλαβε αμέσως μετά το δυστύχημα, ο επιθεωρητής του σταθμού της Λάρισας, για την οποία διατάχθηκε κατεπείγουσα έρευνα, ώστε να διαπιστωθεί εάν δόθηκε από τηλεφώνου.

«Δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω πώς έχει γίνει το συμβάν. Δεν θυμάμαι τι έγινε. Εγώ είχα δει στον πίνακα ότι όταν γύρισα τα κλειδιά, αφού μπήκε το 2597, οι λυχνίες ήταν λευκές σταθερά. Αυτό που μπορώ να εικάσω είναι ότι το κλειδί κούμπωσε στιγμιαία και στη συνέχεια ξεκούμπωσε και γύρισα στην παρακαμπτήριο δίχως όμως να αλλάξουν οι λυχνίες στον πίνακα», φέρεται να είπε στην απολογία του που φέρνει στο φως το Πρώτο Θέμα.

Παράλληλα στο επίκετρνο των ερευνών είναι και ο επιθεωρητής ο οποίος τέθηκε σε αργία, πήγε αυτοβούλως στην ανακρίτρια και κατέθεσε πρόγραμμα βαρδιών που περιλάμβανε και τρίτο πρόσωπο.

Ερευνάται και υπό ποιες συνθήκες πήρε αναρρωτική άδεια που έλαβε αμέσως μετά το δυστύχημα ο επόπτης του σταθμού της Λάρισας, ο προϊστάμενος που είναι και ο υπεύθυνος για την κατάρτιση των βαρδιών.

Από το πρωί της Τρίτης εν ενεργεία αλλά και συνταξιούχοι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ της Λάρισας περνούν την πόρτα της ανακρίτριας Λάρισας, ώστε να καταθέσουν πληροφορίες και να γίνει συλλογή στοιχείων για την υπόθεση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.