Ελλάδα

«Προοδευτική επιλογή κυβέρνησης»: Ο Νίκος Ανδρουλάκης προαναγγέλλει το «επόμενο στάδιο» για το ΠΑΣΟΚ

«Προοδευτική επιλογή κυβέρνησης»: Ο Νίκος Ανδρουλάκης προαναγγέλλει το «επόμενο στάδιο» για το ΠΑΣΟΚ Φωτογραφία: EUROKINISSI
Την πορεία προς το πέρασμα στο «επόμενο στάδιο» για το ΠΑΣΟΚ προαναγγέλλει ο Νίκος Ανδρουλάκης στις τελευταίες του δημόσιες εμφανίσεις (Alpha, ANT1), κάτι που αναμένεται να τεθεί, μάλιστα, στην κορυφή της κεντρικής προεκλογικής του ομιλίας σήμερα στο Θησείο.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του κόμματος επισημαίνει, πλέον, ότι η ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ σε «ισχυρή, αξιόπιστη, προοδευτική αντιπολίτευση» αποτελεί μόνο την «πρώτη φάση» του σχεδιασμού του. Προσθέτει, λοιπόν, και μια «δεύτερη φάση», την οποία περιγράφει ως την εξέλιξη του σε μια «ισχυρή, προοδευτική επιλογή κυβέρνησης».

Σοσιαλδημοκρατική και σοβαρή

Εξηγεί περεταίρω ότι αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να σπάσει «ο μηχανισμός του φόβου» για τα χειρότερα, δηλαδή το βασικό δίλημμα που χρησιμοποίησε σε αυτές τις διπλές εκλογές η ΝΔ: «Ψηφίστε Μητσοτάκη για να μην ξανάρθει ο Τσίπρας». Επιπλέον, περιγράφει το ιδεολογικό στίγμα αυτής της νέας «επιλογής διακυβέρνησης» ως «σοσιαλδημοκρατική και σοβαρή, που θα ενισχύσει το κοινωνικό κράτος, θα μειώσει τις ανισότητες, θα εργαστεί για τη δίκαιη ενεργειακή μετάβαση και μια ανταγωνιστική οικονομία».

Στρατηγικό σχέδιο 12μήνου

Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, εξηγούν στο «Dnews» ότι ο κύριος Ανδρουλάκης είχε περιγράψει αυτό το στρατηγικό σχέδιο για τη σταδιακή αναβάθμιση του ΠΑΣΟΚ από το βράδυ των εκλογών και ακόμη αναλυτικότερα στην πρώτη του ομιλία ενώπιο των μελών της Κεντρικής Επιτροπής: Πρώτος σταθμός, η κατοχύρωση της αυτονομίας του κόμματος με την άνοδο των ποσοστών του στις κάλπες της 21 Μαΐου, δεύτερος η περαιτέρω ενίσχυση του την 25η Ιουνίου, τρίτος η βελτίωση της ήδη ηγεμονικής (για τα δεδομένα των προοδευτικών δυνάμεων), από το 2019, αυτοδιοικητικής παρουσίας του στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές τον Οκτώβριο και τέταρτος και τελευταίος, τον Ιούνη του 2024, η δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές.

Προοπτική κυβερνησιμότητας

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κύριος Ανδρουλάκης, με αυτό το αφήγημα επιδιώκει να υπερβεί τον ευκαιριακό χαρακτήρα της ψήφου στο ΠΑΣΟΚ, όπως προέκυψε σε σημαντικό βαθμό από την έλλειψη αξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ και να της προσδώσει χαρακτηριστικά μόνιμου πολιτικού δεσμού. Και ο «ιμάντας» που χρησιμοποιεί για αυτή την αναβάθμιση δεν είναι πλέον μόνο το πρόταγμα για την ανάγκη ύπαρξης μιας αξιόπιστης αντιπολίτευσης από την προοδευτική πλευρά του πολιτικού συστήματος, αλλά και η προοπτική μετατροπής του κόμματος του σε μια αξιόπιστη προοδευτική δύναμη κυβερνησιμότητας.

NETWORK