Πολιτική

Σκληραίνει το παιχνίδι στο ΠΑΣΟΚ

Σκληραίνει το παιχνίδι στο ΠΑΣΟΚ
Στο στόχαστρο της ΝΔ ο Χάρης Δούκας.

Η Ντόρα Μπακογιάννη δεν κατονόμασε αυτόν που θεωρεί ότι αν εκλεγεί στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ «ο Μητσοτάκης θα κάνει πάρτι» (ΣΚΑΪ) αλλά όλοι κατάλαβαν ότι αναφερόταν στον Χάρη Δούκα που νίκησε τον γιο της, τον Κώστα Μπακογιάννη, στη μάχη για τον Δήμο Αθηναίων. Μια ματιά στα social media αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι δεν έμεινε καμία αμφιβολία για το πρόσωπο το οποίο «φωτογράφισε». Επειδή η Ντόρα Μπακογιάννη είναι αδελφή του πρωθυπουργού ο λόγος της έχει ειδικό βάρος όταν αναφέρεται σ αυτόν.

Για όποιον δεν κατάλαβε, άλλωστε, η πρώην βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή, με ένα βιντεάκι στο Facebook, χλεύασε τον Δήμαρχο Αθηναίων που διεκδικεί την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας τον για τις επιδόσεις του στην αυτοδιοίκηση.

Συνεργάτες του Χάρη Δούκα θεωρούν ότι ο Δήμαρχος Αθηναίων «στοχοποιείται από το Μέγαρο Μαξίμου και τα μεγάλα συμφέροντα που στηρίζουν τον Κ. Μητσοτάκη γιατί η υποψηφιότητά του συνιστά απειλή για την ολιγαρχία και ταράζει τα νερά». Εννοείται ότι δεν έχουν την ίδια άποψη στα επιτελεία των συνυποψηφίων του, κάποιοι από τους οποίους πιστεύουν την Ντόρα Μπακογιάννη, ότι ο Κ. Μητσοτάκης εξυπηρετείται από ενδεχόμενη νίκη του Χ. Δούκα.

Μια ακόμη δημοσκόπηση, της MRB, επιβεβαιώνει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει εδραιωθεί στη δεύτερη θέση και αυτό εκ των πραγμάτων ενισχύει το ενδιαφέρον του Μεγάρου Μαξίμου για την έκβαση της μάχης για την ηγεσία.

Η MRB δείχνει ότι θα περάσουν στον δεύτερο γύρο ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας, με οριακή διαφορά μεταξύ τους στο τελικό αποτέλεσμα (44,6% έναντι 44,1%).

Αντίθετα, στον πρώτο γύρο τους δείχνει να αφήνουν πολύ πίσω την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Παύλο Γερουλάνο. Στο σύνολο των ψηφοφόρων που θα ψηφίσουν σίγουρα, ο Νίκος Ανδρουλάκης υπερέχει με 28%, ο Χάρης Δούκας: ακολουθεί με 26,3%, η Άννα Διαμαντοπούλου φτάνει στο 16,3% και ο Παύλος Γερουλάνος στο 15,7%. Στο σύνολο των δυνητικών ψηφοφόρων τα αντίστοιχα ποσοστά είναι: 26,7%, 23,0%, 18,1%, 13,4%.

Ετσι, μετά από δύο δημοσκοπήσεις (Metron Analysis, Pulse) που έδειξαν ότι η Άννα Διαμαντοπούλου διεκδικεί τη δεύτερη θέση, εμφανίζεται ξανά ως φαβορί το δίδυμο Ανδρουλάκη-Δούκα.

Ο Παύλος Γερουλάνος, που καταγράφεται σχεδόν πάντα τέταρτος, αμφισβητεί (με σοβαρά επιχειρήματα) την εγκυρότητα αυτών των μετρήσεων και επιμένει, όλο και πιο εμφατικά, στο επιχείρημα ότι ο επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι οπωσδήποτε βουλευτής, «δείχνοντας» ως ακατάλληλους την Άννα Διαμαντοπούλου και την Χάρη Δούκα.

Σημαίνει αυτό ότι, αν δεν περάσει στον δεύτερο γύρο, θα υποστηρίξει, έστω έμμεσα, τον Ν. Ανδρουλάκη; Δεν πρόκειται να το μάθουμε πριν από την 6η Οκτωβρίου. Μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν. Όπως, για παράδειγμα, ότι η Α. Διαμαντοπούλου και ο Χ. Δούκας δεν θα συμμαχήσουν, αν ένας από τους δυο βγει εκτός κούρσας. Οπως επίσης ότι το χάσμα μεταξύ Ν. Ανδρουλάκη και Χ. Δούκα δεν πρόκειται να γεφυρωθεί.

Αν, πάντως, σε κάτι συμφωνούν ο Χ. Δούκας και η Α. Διαμαντοπούλου αυτό είναι ότι πρέπει να στηθούν όσο περισσότερες κάλπες γίνεται για να διευρυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το εκλογικό κοινό. Και οι δύο μπορούν να φέρουν κόσμο εκτός κομματικών τειχών (ο ένας από αριστερά, η άλλη από το κέντρο) και συναντιούνται σ αυτή την επιδίωξη. Η επιστολή που έστειλε στην αρμόδια επιτροπή (ΕΔΕΚΑΠ) η Άννα Διαμαντοπούλου, θέτοντας αυτό το ζήτημα, απηχεί σε μεγάλο βαθμό και τις σκέψεις του Δημάρχου Αθηναίων, χωρίς να έχουν συνεννοηθεί.