Ελλάδα

Ανεξέλεγκτη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη απειλεί το χωριό Λουτρό, έχουν εκκενωθεί οκτώ οικισμοί - Στο νοσοκομείο πυροσβέστες

Ανεξέλεγκτη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη απειλεί το χωριό Λουτρό, έχουν εκκενωθεί οκτώ οικισμοί - Στο νοσοκομείο πυροσβέστες Φωτογραφία: Eurokinissi
Η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη που ξέσπασε το Σάββατο (19/08), μαίνεται ανεξέλεγκτη το πρωί της Κυριακής (20/08) και οι φλόγες απειλούν πια το χωριό Λουτρό. Έχουν εκκενωθεί, μέχρι στιγμής, οκτώ οικισμοί.

Δύσκολη και ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην πυρκαγιά που καίει από χθες (19/8) στη Μελία στην Αλεξανδρούπολη. Η φωτιά ξεκίνησε σε αγροτοδασική περιοχή και πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.

Συνολικά εκκενώθηκαν 8 οικισμοί με το 112 να στέλνεται στους κατοίκους στις περιοχές: Άνθεια, Λουτρός, Αγναντία, Αριστηνό, Δωρικό, Νίψα, Αετοχώρι και Πεύκα ενώ προειδοποιητικό μήνυμα στάλθηκε και στους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης λόγω των καπνών που σκέπασαν την πόλη.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το OPEN, έχουν υποστεί ζημιές στο χωριό Πεύκα καθώς και μια παλιά μονή στην περιοχή. Στο νοσοκομείο διακομίσθηκαν πυροσβέστες με αναπνευστικά προβλήματα. Ακόμα, από το χωριό Λουτρό έχουν απομακρυνθεί οι κάτοικοι και, κυρίως, οι ηλικιωμένοι που έχουν μεταφερθεί στην Αλεξανδρούπολη. Σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στον Έβρο, αποφασίστηκε η ενίσχυση των εναέριων μέσων.

Ο άνεμος αλλάζει διαρκώς κατευθύνσεις και έτσι η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχουν ενισχυθεί και επιχειρούν συνολικά 158 πυροσβέστες, εκ των οποίων οι 28 έφτασαν αεροπορικώς από την Αθήνα, με εννέα πεζοπόρα τμήματα και 43 υδροφόρα οχήματα. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς έχουν σπεύσει, επίσης, εθελοντές, υδροφόρα οχήματα της Αυτοδιοίκησης, ενώ έντονη είναι η παρουσία αστυνομικής δύναμης και του Στρατού.

Η αντιδήμαρχος Τραϊανούπολης Έβρου, Ελένη Ιντζεπελίδου, έκανε λόγο στο OPEN για «μια δύσκολη νύχτα αφού οι εστίες αναζωπυρώνονταν διαρκών σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή». Ακόμα, η ίδια πρόσθεσε πως έχουν καεί τέσσερα σπίτια στον οικισμό Πεύκα και άλλα πέντε στον οικισμό Αετοχώρι, καθώς και η εκκλησία.

Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος, δήλωσε στην ΕΡΤ: «Η κατάσταση είναι δύσκολη, εγώ δεν έχω συναντήσει τόσο μεγάλο μέτωπο εδώ και αρκετά χρόνια που έχω εικόνα για το τι συμβαίνει στην Περιφέρειά μας».

Επίσης, ο ίδιος συμπλήρωσε: «Η πρώτη προτεραιότητα όπως έχει τεθεί – και πολύ σωστά – από την Πυροσβεστική Υπηρεσία που έχει την ευθύνη και τον συντονισμό, είναι να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές και στη συνέχεια να μην κινδυνεύσουν περιουσίες. Όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι εδώ, είμαστε όλοι παρόντες και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση».