Ελλάδα

Φεστιβάλ «Ανοσία 2023» στο Ηρώδειο

Φεστιβάλ «Ανοσία 2023» στο Ηρώδειο
Μια καινοτόμα σύμπραξη υγιών και ασθενών καλλιτεχνών στις 8 Οκτωβρίου με την υποστήριξη του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Την βραδιά των αυτοδιοικητικών εκλογών ξεκινά ένας πολιτιστικός θεσμός ως μια έμπρακτη απόδειξη αλληλεγγύης και αγάπης για τους ανθρώπους.

Οι καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών (χορός, τραγούδι, θέατρο) με κινητικές αναπηρίες και αυτοάνοσα νοσήματα προσκαλούν την κοινωνία να παρακολουθήσει μια μουσικοθεατρική παράσταση, που αναδεικνύει έμπρακτα «την των αδυνάτων δύναμη».

Για πρώτη φορά πάσχοντες καλλιτέχνες με κινητικά προβλήματα και αυτοάνοσα νοσήματα, αναλαμβάνουν εθελοντικά, μέσα από τα προσωπικά τους βιώματα να αναδείξουν τον ενισχυτικό ρόλο της εθελοντικής προσφοράς και της αλληλεγγύης στην αντιμετώπιση κάθε ασθένειας και σωματικής αδυναμίας, με θετική σκέψη, συνδυάζοντας την τέχνη και τα ιδεώδη του εθελοντισμού με τις αξίες της αλληλεγγύης, κάτω από την προστασία και επίβλεψη της ιατρικής επιστήμης.

Πολυμελής συμφωνική ορχήστρα, χορωδία, χορευτές και γνωστά αγαπημένα πρόσωπα από τον χώρο της μουσικής, του θεάτρου και της τηλεόρασης, θα συμβάλουν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο στη συναισθηματική και νοητική μετάδοση του μηνύματος του Φεστιβάλ «Ανοσία» σε κάθε φυσικό ή διαδικτυακό θεατή.

Η ξεχωριστή αυτή παράσταση σύμπραξης ασθενών και υγιών καλλιτεχνών υποστηρίζεται από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Υγείας Μητέρας, Παιδιού και Ιατρικής Ακριβείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και από την έδρα της UNESCO Εφηβικής Υγείας και Ιατρικής στην Ελλάδα.

Εμπνευστής του φεστιβάλ είναι ο μουσικοσυνθέτης, στιχουργός και σεναριογράφος, Νίκος Βεντουράτος, ο οποίος πάσχει από νεανικό Πάρκινσον από το 2010.

Ο ίδιος ανέλαβε μέσα από προσωπικά βιώματα και φαντασία να δημιουργήσει αυτή την παράσταση, υπερβαίνοντας τις εξελισσόμενες κινησιολογικές αδυναμίες του, με χιούμορ και συγκίνηση, και μέσα από μία συγκλονιστική ιστορία να αναδείξει την δύναμη της ανθρώπινης ψυχής στην πράξη, αφού στην παράσταση συμμετέχουν καλλιτέχνες με αναπηρία μαζί με υγιείς καλλιτέχνες, δίνοντας ένα δυνατό ράπισμα στον κοινωνικό αποκλεισμό και την απόρριψη των αναπήρων που δεν το βάζουν κάτω και θέλουν και μπορούν να αγωνίζονται προσφέροντας στο κοινωνικό σύνολο.

Την εκδήλωση θα προλογίσουν ο Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας, Γεώργιος Π. Χρούσος, MD, MACP, MACE, FRCP που ηγείται του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Υγείας Μητέρας, Παιδιού, και Ιατρικής Ακριβείας και είναι Επικεφαλής, Έδρα UNESCO Εφηβικής Υγείας και Ιατρικής, στο ΕΚΠΑ, αλλά και της Ενδοκρινολογικής Μονάδας Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Distinguished Investigator Emeritus, NICHD, NIH και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γεντικής Δρ. Χρήστος Γιαπιτζάκης, DMD, BS, MS, PhD ερευνητής στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Υγείας Μητέρας, Παιδιού και Ιατρικής Ακριβείας, Επικεφαλής, Μονάδα Στοματοπροσωπικής Γενετικής, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αξίζει να σημειωθεί πως το Φεστιβάλ «ΑΝΟΣΙΑ» δεν είναι απλά μία ακόμα φιλανθρωπική εκδήλωση, αλλά μία καινοτόμος ανθρωπιστική παρέμβαση.

Είναι η έμπρακτη απόδειξη της «δύναμης των αδυνάτων».

Μία δράση εθελοντική, μακριά από κάθε χρηματοοικονομική συναλλαγή, με τις ανάγκες της διοργάνωσης να καλύπτονται απευθείας από χορηγούς και παρόχους, χωρίς οικονομική παρέμβαση και διαμεσολάβηση των συντελεστών.

Η είσοδος είναι Δωρεάν. Η προκράτηση για το κοινό ανοίγει στις 28 Σεπτεμβρίου 2023 στο: https://www.more.com/theater/festival/festival-anosia/...

Προκράτηση για ΑμΕΑ στο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στο τηλ. 6936507945