Ελλάδα

Αυγενάκης: Στα τέλη Οκτωβρίου η προκαταβολή αποζημιώσεων για το ζωικό κεφάλαιο στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας

Αυγενάκης: Στα τέλη Οκτωβρίου η προκαταβολή αποζημιώσεων για το ζωικό κεφάλαιο στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας Φωτογραφία: INTIME
Ο Λευτέρης Αυγενάκης είπε σήμερα ότι η προκαταβολή των αποζημιώσεων για το ζωικό κεφάλαιο στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας αναμένεται να καταβληθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Είκοσι μέρες μετά την καταστροφή στη Θεσσαλία, «βρισκόμαστε εδώ πράττοντας ό,τι είναι δυνατόν για να προσφέρουμε στήριξη στους πληγέντες μέσω της κινητοποίησης του κρατικού μηχανισμού, που όμοιά της, εν καιρώ ειρήνης, δεν έχει υπάρξει», τόνισε ο Λευτέρης Αυγενάκης κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα

Όπως είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «πετύχαμε να αποτραπεί ο υγειονομικός κίνδυνος από τα νεκρά ζώα». «Αναφορικά με τη διαχείριση των νεκρών ζώων, το μεγαλύτερο μέρος τους έχει περισυλλεγεί. Έχουμε συλλέξει και διαχειριστεί, ταφή ή αποτέφρωση, περί των 70 και πλέον χιλιάδων νεκρών ζώων και περί των 110 και πλέον χιλιάδων πτηνών. Σε οργανωμένες κτηνοτροφικές μονάδες, υπάρχουν ακόμα 13 μονάδες στις οποίες δεν έχει υπάρξει δυνατότητα προσέγγισης. Οι τελευταίες βροχοπτώσεις επιβαρύνουν ένα υπάρχον πρόβλημα. Φυσικά, ολοκληρώνεται και η συλλογή οικόσιτων νεκρών ζών, αλλά και ψαριών που βρέθηκαν σε αγρούς από τους παρακείμενους ποταμούς» συμπλήρωσε ο κ. Αυγενάκης.

Όσον αφορά τις ζημιές του φυτικού κεφαλαίου και του ζωικού κεφαλαίου, ο υπουργός δήλωσε:

«Για τη φυτική παραγωγή έχουν υποβληθεί μέχρι αυτή την ώρα 18.226 δηλώσεις ζημιών, ενώ για το ζωικό κεφάλαιο έχουν υποβληθεί 1.352 δηλώσεις για νεκρά ζώα και 904 δηλώσεις για μελισσοσμήνη. Σχετικά με τις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων ζημιάς, ο ΕΛΓΑ είναι υποχρεωμένος να θέτει προθεσμίες για να μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία στο επόμενο στάδιο ανάδειξης δικαιούχων αποζημίωσης και καθορισμού του ύψους των αποζημιώσεων.

»Έδωσα εντολή στον ΕΛΓΑ, στη διοίκηση του ΕΛΓΑ, για τη διευκόλυνση των δοκιμαζόμενων παραγωγών μας να παραταθεί και επίσημα η προθεσμία υποβολής δηλώσεων για απώλεια φυτικής παραγωγής μέχρι και τη 13η Οκτωβρίου και για τις δηλώσεις για τη απώλεια φυτικού κεφαλαίου, υποδομών και γεωργοτεχνικού εξοπλισμού μέχρι και την 20η Οκτωβρίου.

»Δηλώσεις απώλειας ζωικού κεφαλαίου θα γίνονται δεκτές έως και την 30η Σεπτεμβρίου. Η προκαταβολή των αποζημιώσεων για το ζωικό κεφάλαιο αναμένεται να καταβληθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Ο χρόνος καταβολής της προκαταβολής για την φυτική παραγωγή θα εξαρτηθεί από το χρόνο ολοκλήρωσης των δηλώσεων από τους ίδιους τους παραγωγούς. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο προτρέπω τους αγρότες μας να σπεύσουν άμεσα στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ και να υποβάλουν δηλώσεις. Εμείς, ως Πολιτεία, έχουμε κάθε διάθεση να βοηθήσουμε και γι’ αυτό το λόγο έχουμε απλοποιήσει πλήρως όλη αυτή τη διαδικασία».