Ελλάδα

ΟΑΚΑ: Εδώ και 5 χρόνια είναι γνωστό το πρόβλημα -Τι ψάχνει ο εισαγγελέας και πώς φτάσαμε στο «λουκέτο»

ΟΑΚΑ: Εδώ και 5 χρόνια είναι γνωστό το πρόβλημα -Τι ψάχνει ο εισαγγελέας και πώς φτάσαμε στο «λουκέτο»
Σαν «κεραυνός εν αιθρία» έπεσε η είδηση ότι κλείνει το ΟΑΚΑ και το ποδηλατοδρόμιο λόγω στατικότητας. Πώς φτάσαμε στο λουκέτο του εμβληματικού σταδίου της χώρας και οι καταγγελίες ότι εδώ και πολλά χρόνια, οι αρμόδιοι για τη συντήρηση του δεν «έκαναν» τίποτα.

Συγκεκριμένα μια μελέτη που διενεργήθηκε από το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ) αποκάλυψε σοβαρές δυσλειτουργίες στη στατικότητα των δύο στεγάστρων του ΟΑΚΑ, που είχαν κατασκευαστεί από τον διάσημο Ισπανό αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Καταγγέλλεται ότι από τότε, οι αρμόδιοι για τη συντήρηση δεν ενεργήθηκαν ποτέ.

Το «καμπανάκι» για το ΟΑΚΑ αρκετά χρόνια πίσω

Μία έρευνα που εκτείνεται πολλά χρόνια πριν αποκαλύφθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού Alpha. Ο εισαγγελέας και οι συνεργάτες του αναμένεται να ανατρέξουν τουλάχιστον πέντε χρόνια πίσω για να αναζητήσουν πληροφορίες, καθώς υπήρχαν προειδοποιήσεις σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζονταν στο ΟΑΚΑ και την έλλειψη συντήρησης των σημαντικών στεγάστρων.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία που ανέλαβε την κατασκευή του έργου, το οποίο είχε σχεδιαστεί από τον Σαντιάγκο Καλατράβα, απέστειλε επιστολή στον τότε υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη, στις 27 Φεβρουαρίου 2019. Στο κεντρικό δελτίο του καναλιού Alpha, παρουσιάστηκε το έγγραφο, το οποίο επισήμαινε ότι είχαν περάσει δέκα χρόνια από τότε που δεν είχε γίνει συντήρηση.

Από το 2004 ως το 2009, η εταιρεία είχε αναλάβει τη συντήρηση, ωστόσο, στην επόμενη δεκαετία αυτό δεν ίσχυε πλέον. Έτσι, το 2019, απέστειλε την επιστολή της, στην οποία επεσήμαινε ότι το έργο, και ιδιαίτερα τα δύο στέγαστρα του κεντρικού σταδίου και του ποδηλατοδρομίου, απαιτούσαν τακτικούς ελέγχους σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους λόγω της πολυπλοκότητας των κατασκευών.

Επιπλέον, προειδοποιήσεις των ειδικών ανέρχονται πίσω στο 2013 όταν ο τότε υφυπουργός Πολιτισμού, Γιάννης Ανδριανός, τόνιζε την ανάγκη συντήρησης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την έλλειψη χρημάτων για αυτή.

Συνεπώς, ο εισαγγελέας εξετάζει το παρελθόν πέντε ετών, καθώς η εταιρεία ανέφερε ότι για δέκα χρόνια δεν είχε γίνει συντήρηση στα στέγαστρα του Καλατράβα. Το 2021, χορηγήθηκε κονδύλι ύψους 51 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης με σκοπό τη διεξαγωγή μελέτης.

Η μελέτη άρχισε τον Απρίλιο του 2023 και ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες, με το ΟΑΚΑ να προχωράει στην επικείμενη ανακοίνωση χθες.

Ωστόσο, η έρευνα θα επικεντρωθεί επίσης στο εάν υπήρξε κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, καθώς στο ΟΑΚΑ πραγματοποιήθηκαν συναυλίες και διεθνείς αθλητικοί αγώνες με χιλιάδες θεατές.

Η εισαγγελική παρέμβαση

Ο Προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών Αντώνης Ελευθεριάνος μετά την απόφαση για κλείσιμο του ΟΑΚΑ λόγω επικινδυνότητας των υποδομών, έδωσε παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας στο πλαίσιο της οποίας θα ερευνηθεί μεταξύ άλλων και σε βάθος 5ετίας:

  • ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν
  • αν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί και ποια ήταν η κατάληξή τους
  • γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή

Την προκαταρκτική έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Νικόλαος Μαργαρίτης και τα διερευνώμενα αδικήματα είναι μεταξύ άλλων, έκθεση σε κίνδυνο και παραβίαση κανόνων οικοδομικής ασφάλειας.