Παιδεία

Μόλις δύο σχολεία άνοιξαν στα 46 Ζαγοροχώρια, ούτε Γυμνάσιο ούτε Λύκειο

Μόλις δύο σχολεία άνοιξαν στα 46 Ζαγοροχώρια, ούτε Γυμνάσιο ούτε Λύκειο Φωτογραφία: EPIRUSPOST
Ερημώνουν τα Ζαγοροχώρια – «Πρώτο κουδούνι» σε μόλις 2 από τα 46 χωριά

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς συνοδεύεται συνήθως από εικόνες χαράς και χαμόγελα παιδιών όμως η φετινή χρονιά ήταν ιδιαίτερη για τα Ζαγοροχώρια καθώς το «πρώτο κουδούνι» χτύπησε μόλις σε 2 από τα 46 χωριά καθώς το δημογραφικό μαστίζει την ύπαιθρο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του epiruspost.gr μακριά από τα αστικά κέντρα, στα χωριά της Ηπείρου, οι εικόνες στις λιγοστές σχολικές αυλές που παραμένουν ανοιχτές, αποτυπώνουν την σκληρή πραγματικότητα. Αυτή της ερήμωσης και της εγκατάλειψης της υπαίθρου. Ακόμη και στις πιο προβεβλημένες και τουριστικά αναπτυγμένες περιοχές όπως είναι το Ζαγόρι.

Πίσω από τα λαμπερά πρωτοσέλιδα, την τουριστική έκρηξη σε τριήμερα και Σαββατοκύριακα, βρίσκεται η καθημερινότητα που βιώνουν οι κάτοικοι των χωριών. Κάτοικοι που χρόνο με τον χρόνο λιγοστεύουν και με τη δύση του καλοκαιριού γίνονται ακόμη λιγότεροι καθώς παίρνουν τον δρόμο προς τα αστικά κέντρα. Στο Ζαγόρι των 46 χωριών δεν λειτουργεί Γυμνάσιο, δεν λειτουργεί Λύκειο!

Το κουδούνι χτύπησε μόλις σε δύο χωριά! Στους Μηλιωτάδες και το Πάπιγκο. Στα χωριά αυτά λειτουργούν Νηπιαγωγεία και Δημοτικά με τον αριθμό των μικρών μαθητών να μην ξεπερνά τους δεκαπέντε! Στο Νηπιαγωγείο της Βωβούσας έχει γραφεί ένας μόλις μαθητής! Την πρώτη μέρα δεν βρέθηκε στο σχολείο και η λειτουργία του είναι αμφίβολη παρότι έχει τοποθετηθεί εκπαιδευτικός!

agiasmos paigko qtxxpzrqcxiuocpqjow022d192vc0bugcjdm6elayg 4f51a

Στο Δημοτικό Σχολείο των Μηλιωτάδων βρέθηκε ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι για τον καθιερωμένο αγιασμό. Στο Πάπιγκο παραβρέθηκε ο αντιδήμαρχος Χάρης Λαδιάς και δημοτικοί σύμβουλοι. Ευχήθηκαν στους μαθητές καλή σχολική χρονιά και τόνισαν ότι ο Δήμος θα είναι δίπλα στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας ώστε αυτή να κυλήσει χωρίς προβλήματα.

Τα χωριά που διαθέτουν ακόμη σχολεία αισθάνονται τυχερά. Τα χωριά με σχολικές αυλές που γεμίζουν από φωνές και γέλια, γίνονται όλο και λιγότερα στην Ήπειρο.