Ελλάδα

Πελατολόγιο - μαμούθ και τζίρος που... ζαλίζει: Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα με τα «πειρατικά» κανάλια

Πελατολόγιο - μαμούθ και τζίρος που... ζαλίζει: Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα με τα «πειρατικά» κανάλια Φωτογραφία: Pixabay
Μετά από μαραθώνιες απολογίες 11 ωρών, ανακρίτρια και εισαγγελέας αποφάσισαν την προσωρινή κράτηση δύο εκ των δέκα κατηγορουμένων του κυκλώματος των πειρατικών λογισμικών συνδρομητικής τηλεόρασης.

Ειδικότερα, στη φυλακή οδηγούνται οι φερόμενοι ως αρχηγός και υπαρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης. Οι υπόλοιποι οκτώ αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Κατά περίπτωση, σε κάποιους επιβλήθηκε και χρηματική εγγύηση.

Οι 10 συλληφθέντες αντιμετωπίζουν τρία βαριά κακουργήματα, συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, παραβίαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Το πελατολόγιο- μαμούθ και ο τζίρος που ζαλίζει!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, η δράση των μελών της εγκληματικής οργάνωσης φθάνει έως και οκτώ χρόνια πίσω. Κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα πελατολόγιο - μαμούθ με 12.968 συνδρομητές, με περιουσιακό όφελος που…. ζαλίζει και αγγίζει τις 24.898.000 ευρώ.

Η δε ζημιά που προκλήθηκε στους τηλεοπτικούς οργανισμούς από τη διακίνηση του παράνομου λογισμικού υπολογίζεται σε 99.594.000 ευρώ.

Το «σπασμένο» συνδρομητικό πακέτο κόστιζε για τους χρήστες 20 ευρώ και οι συμβάσεις που έκαναν με τα μέλη της συμμορίας ήταν μηνιαίες, τριμηνιαίες, εξαμήνου ή ετήσιες.

Η επιχειρησιακή δομή της οργάνωσης

Η εγκληματική οργάνωση λειτουργούσε με τη μορφή πυραμίδας. Όλα τα μέλη είχαν διακριτούς ρόλους. Αρχηγός του κυκλώματος φέρεται να είναι ένας 42χρονος από τη Σπάρτη. Την επιχειρησιακή δομή συμπλήρωναν ο υπαρχηγός, ο ταμίας, οι «εισπράκτορες»και οι «μεταπωλητές» επιπέδου 1 και 2.

Ο αρχηγός, σύμφωνα με τη σχηματισθείσα δικογραφία, είχε την επίβλεψη του πελατολογίου. Έδινε κατευθύνσεις στους μεταπωλητές, αναζητούσε κατάλληλο τεχνολογικό εξοπλισμό και είχε στην κατοχή του το παράνομο λογισμικό. Ο 42χρονος διαχειριζόταν τις εισπράξεις του κυκλώματος και φέρεται να είχε συχνή επαφή με τον κατηγορούμενο ταμία της οργάνωσης, ο οποίος ήταν συγγενής του.

Οι «εισπράκτορες», απο την πλευρά τους, αναλάμβαναν να συγκεντρώσουν τα παράνομα κέρδη, είτε λαμβάνοντας μετρητά από τους πελάτες, ή μέσω ψηφιακών τραπεζών, ακόμα και μέσω στοιχηματικών εταιρειών.

Πώς «ξέπλεναν» το βρώμικο χρήμα

Για τη νομιμοποίηση των «μαύρων» ταμείων του κυκλώματος, ο 42χρονος φερόμενος ως «εγκέφαλος», είχε ιδρύσει καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και μέσω ψηφιακής τράπεζας εισέπραττε κέρδη, τα οποία ακολούθως κατέθετε σε εταιρείες προγνώσεων αθλητικών αποτελεσμάτων (στοιχηματικές) και από εκεί έκανε αναλήψεις των χρηματικών ποσών.

Αρνούνται τη δράση

Οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους στο κύκλωμα, παρά τις δεκάδες τηλεφωνικές συνομιλίες ανάμεσα τους, στοιχεία που προέκυψαν από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των εμπλεκομένων.

«Είμαι τεχνικός και γνωστής των τεχνολογικών θεμάτων. Δεν έχω σχέση με παράνομες δραστηριότητες. Έδινα συμβουλές στον 42χρονο (φερόμενο ως αρχηγό), γιατί είναι κουμπάρος μου», ισχυρίζεται σχετικά ένας φερόμενος ως μεταπωλητής από την Πάτρα.

Εκτός από τους δέκα συλληφθέντες, οι αρχές αναζητούν ακόμα επτά πρόσωπα για τα οποία είναι γνωστά τα κινητά τους τηλέφωνα, ωστόσο δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί. Παράλληλα, οι αρχές εκτιμούν πως υπάρχουν και άλλοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση για τους οποίους όμως ακόμα η έρευνα βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο.