Ελλάδα

Καστελλόριζο: Πήγαν το κοριτσάκι στην Τουρκία για να προλάβουν - «Αλλάζουμε γιατρό κάθε 15 ημέρες»

EUROKINISSI EUROKINISSI
Τα προβλήματα πρωτογενούς ιατρικής περίθαλψης, στο Καστελλόριζο, κατέδειξε το γεγονός με τη μεταφορά μικρού παιδιού που τραυματίστηκε στο χέρι, στην Τουρκία.

Τα τεράστια προβλήματα πρωτογενούς ιατρικής περίθαλψης, που υπάρχουν στο Καστελλόριζο και τα ακριτικά νησιά, κατέδειξε το γεγονός με τη μεταφορά μικρού παιδιού που τραυματίστηκε στο χέρι, στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο του νησιού, Στράτο Αμύγδαλο, το περιστατικό έγινε προχθές το απόγευμα, όταν το κοριτσάκι χτύπησε το  χέρι του σε έναν αναβατήρα. Δεν κινδύνευσε να χάσει το χέρι του. Αλλά οι γονείς προτίμησαν να κινηθούν γρήγορα και να πάνε απέναντι στην Τουρκία.

«Η βάση του όλου ζητήματος δεν είναι ότι το ΕΚΑΒ, αρνήθηκε να έρθει. Το ΕΚΑΒ, δεν αρνείται να έρθει, δεν έχει συμβεί ποτέ αυτό. Όπως έγινε την προηγούμενη φορά, οι γονείς έκριναν ότι έπρεπε να το πάνε απέναντι στην Τουρκία, αφού θεώρησαν ότι η κλινική του κατάσταση ήταν δύσκολη. Εκείνη την ώρα, υπήρχε ένα μικρό καράβι που έφευγε για Τουρκία και προτίμησαν να πάνε», είπε ο κ. Αμύγδαλος.

«Σε ότι αφορά όμως, το κομμάτι της ιατρικής περίθαλψης», αναφέρει ο αντιδήμαρχος, «είμαστε πολύ πίσω. Ένας έμπειρος γενικός γιατρός, μπορεί να κράταγε το περιστατικό εδώ μέχρι να έρθει το ελικόπτερο. Όμως ένας γονιός, όταν βλέπει το παιδί του που είναι τριών ετών, σε αυτή την κατάσταση, δεν νομίζω ότι θα κάνει κάτι διαφορετικό, από αυτό που έγινε. Το λεπτό τους φαίνεται αιώνας. Πήραμε τηλέφωνο το ΕΚΑΒ, έγιναν τα διαδικαστικά για να έρθει στο νησί. Στο μεσοδιάστημα, οι γονείς προτίμησαν να πάνε απέναντι, για να κερδίσουν χρόνο. Το πόσο θα κάνει ένα ελικόπτερο να έρθει, μπορεί να είναι διαφορετικό ανά περίπτωση και ημέρα. Δεν μπορούμε να το ξέρουμε από την αρχή. Από που θα έρθει, αν μεταφέρει και άλλους ασθενής», επισημαίνει.

Ο κ. Αμύγδαλος αποκαλύπτει στο Dnews, ότι στο νησί αλλάζει ο γιατρός κάθε 15 ημέρες.  «Όλα τα ακριτικά νησιά έχουν πρόβλημα. Δεν είμαστε ήρωες που μας αποκαλούν, για το θέμα ότι είναι η Τουρκία απέναντι, είμαστε ήρωες γιατί αγωνιζόμαστε για τα αυτονόητα κάθε ημέρα», επισημαίνει και συνεχίζει: «Εδώ αλλάζουμε γιατρούς κάθε 15 με 20 ημέρες. Το τελευταίο τετράμηνο δεν έχουμε σταθερό γιατρό. Και ένας γιατρός μόνο, δεν φτάνει για το νησί. Μαζί με τους τουρίστες είμαστε τώρα γύρω στα 1000 άτομα. Από τις 20 Οκτώβρη, θα είμαστε 500 άτομα. Έχουμε ένα γιατρό, που όμως πήρε άδεια και η γιατρός η νέα, ήρθε στο νησί τρεις ώρες πριν συμβεί το περιστατικό. Δεν είχε προλάβει ούτε να δει το ιατρείο. Έχουμε ένα γιατρό που κάνει τη θητεία του εδώ».

Στο νησί, όπως μας λέει ο αντιδήμαρχος, υπάρχει Κέντρο Υγείας, αλλά υπάρχει ένας γιατρός αντί για δύο, ενώ δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ έπρεπε να υπηρετούν δύο νοσηλευτές. «Θέλουμε έναν γιατρό γενικής ιατρικής, να κρατήσει φακέλους για τον κάθε ασθενή εδώ και να βάλει μία τάξη. Το Κέντρο Υγείας, είναι καλό, φρεσκοβαμμένο, αλλά δεν έχει γιατρούς και νοσηλεύτριες. Υπάρχει μόνο διοικητικό προσωπικό».