Υγεία

Καλοκαιρινή έξαρση του κορονοϊού - Αύξηση 51% στις εισαγωγές στα νοσοκομεία

Καλοκαιρινή έξαρση του κορονοϊού - Αύξηση 51% στις εισαγωγές στα νοσοκομεία Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Συνολικά 575 νέες εισαγωγές λόγω κορονοϊού την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου - Οι συστάσεις του ΕΟΔΥ.

Αύξηση τόσο στη θετικότητα όσο και στις νέες εισαγωγές λόγω κορονοϊού καταγράφηκε την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ.

Από την 1η έως τις 7 Ιουλίου έγιναν 575 εισαγωγές λόγω κορονοϊού στα νοσοκομεία όλης της χώρας. «Καταγράφηκε αύξηση 51% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες (μέσος εβδομαδιαίος αριθμός εισαγωγών, εβδομάδες 23/2024-26/2024: 380)», επισημαίνει ο ΕΟΔΥ.

Οι συστάσεις του ΕΟΔΥ για την έξαρση του κορονοϊού

«Καταγράφεται αυξημένη δραστηριότητα του ιού, με αυξητική τάση στις εισαγωγές για νοσηλεία», αναφέρει ο Οργανισμός στην εβδομαδιαία έκθεση.

Για αυτό τον λόγο συστήνει στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού- ηλικιωμένη και άτομα με υποκείμενα νοσήματα- να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα πρόληψης κατά των λοιμώξεων του αναπνευστικού και να αναζητούν γρήγορα ιατρική συμβουλή για τα συμπτώματα, προκειμένου να τους χορηγείται έγκαιρα θεραπεία.

«Παράλληλα συστήνεται στο γενικό πληθυσμό, επί παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, ο περιορισμός των επαφών με άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες», συμπληρώνεται στην έκθεση.

21 θάνατοι σε μία εβδομάδα

Την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου διασωληνώθηκαν άλλοι εννέα ασθενείς λόγω κορονοϊού. Αυτή τη στιγμή 13 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων ήταν 4 τον τελευταίο μήνα.

Από την 1η έως τις 7 Ιουλίου καταγράφηκαν 21 θάνατοι λόγω λοίμωξης COVID-19. Τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων ήταν 13.

Η BA.2.86 με τις μεταλλάξεις F456L και R346T (νέα κατηγορία παραλλαγμένων στελεχών υπό παρακολούθηση από τις 4/6) φαίνεται να επικρατεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

Αύξηση 101% στο Ηράκλειο

Τέλος, η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του SARS-CoV-2 σε οκτώ από τις δέκα περιοχές που ελέγχθηκαν.

Μάλιστα, στο Ηράκλειο καταγράφηκε αύξηση 101%, στα Ιωάννινα 65% και στην Ξάνθη 62%.

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ