Ελλάδα

Γεράσιμος Παπαδόπουλος στο Dnews: Γιατί δεν κάνει μεγάλους σεισμούς εδώ και δύο χρόνια

EURIOKINISSI EURIOKINISSI
Κανένας σεισμός πάνω από 6 Ρίχτερ, δεν έχει γίνει στη χώρα, εδώ και δύο χρόνια.

Τον προβληματισμό του, για την διετή «σεισμική άπνοια», εκφράζει με δηλώσεις του στο Dnews, ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος, που σήμερα διερωτήθηκε στον λογαριασμό του στον facebook: «Ο γίγαντας Εγκέλαδος επιμένει στη σεισμική άπνοια. Τι να σκαρώνει».

Όπως μας είπε, στις 12 Οκτωβρίου, συμπληρώθηκαν 2 χρόνια, χωρίς ισχυρό σεισμό στη χώρα, δηλαδή σεισμό με μέγεθος από 6 βαθμούς Ρίχτερ και πάνω. «Αρχίζει και γίνεται αξιοπρόσεκτο, διότι κατά μέσον όρο στην Ελλάδα, γίνεται τουλάχιστον ένας σεισμός με μέγεθος 6 Ρίχτερ, κάθε χρόνο. Όταν λοιπόν έχουμε υπερβεί κατά πολύ τον μέσο όρο, αυτό πρέπει να το ερμηνεύσουμε», αναφέρει.

Τη διετία 2020-21, είχαμε 6 σεισμούς, με μέγεθος 6-7 βαθμούς Ρίχτερ. Στη Σάμο σεισμό 7 Ρίχτερ τον Οκτώβριο του 2020, δύο σεισμούς στη Θεσσαλία, στο Αρκαλοχώρι και αλλού. Αυτό σημαίνει ότι απελευθερώθηκε πολύ σεισμική ενέργεια στη χώρα. Άρα δεν υπήρξε μετά επαρκής συσσωρευμένη ενέργεια, να μας δώσει ισχυρούς σεισμούς και για αυτό περνάμε αυτή την περίοδο μία «σεισμική άπνοια». «Αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα γίνουν σεισμοί. Η ενέργεια συσσωρεύεται σε ενεργά ρήγματα, μέχρι να έχουμε νέα σεισμική έξαρση. Δεν γνωρίζουμε σε ποια ρήγματα. Όλα είναι πιθανά. Δεν το ξέρει κανείς. Για παράδειγμα το 1999, έγινε ο σεισμός της Πάρνηθας με 143 θύματα, μεγέθους 6 βαθμών Ρίχτερ. Το ρήγμα το θεωρούσαμε μάλλον ανενεργό. Κι όμως μας αιφνιδίασε και αποδείχθηκε ότι ήταν πλήρως ενεργό, καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.