Ελλάδα

Το μετρό γίνεται... καταφύγιο αν ηχήσουν οι σειρήνες πολέμου

Το μετρό γίνεται... καταφύγιο αν ηχήσουν οι σειρήνες πολέμου
Κάθε τρία χρόνια εντοπίζουν τα κλιμάκια της Περιφέρειας Αττικής τους πιθανούς χώρους που μπορούν να λειτουργήσουν ως τόποι προστασίας αμάχων σε περίπτωση που ηχήσουν σειρήνες πολέμου και ένας από αυτούς τους χώρους είναι και το μετρό.

O συνταγματάρχης Νικόλαος Παππάς, προϊστάμενος της Υπηρεσίας Πολιτικής Άμυνας - Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης (ΠΑΜ-ΠΣΕΑ) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη,  και ο Ιωάννης Κατσανεβάκης, τμηματάρχης της Ε' Διεύθυνσης της Υπηρεσίας που είναι υπεύθυνη για την Αθήνα, μίλησαν στην εφημερίδα «Τα Νέα» και ανέφεραν ότι η υπηρεσία περιλαμβάνει το μετρό στον σχεδιασμό της.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι πολίτες θα μπορούν να καταφύγουν στις πλατφόρμες έκδοσης εισιτηρίων και στις αποβάθρες, ενώ υπό προϋποθέσεις θα μπορούν να βρίσκονται και στις μήκους πολλών χιλιομέτρων σήραγγες.

Αυτό που εκκρεμεί είναι η νομοθετική παρέμβαση για τη ρύθμιση των ζητημάτων που σχετίζονται με την πιθανή χρήση των εγκαταστάσεων του μετρό ως καταφυγίων.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, στην Αθήνα υπάρχουν ήδη 992 καταφύγια τα οποία υπολογίζεται ότι μπορούν να φιλοξενήσουν από 280.000 έως 360.000 κατοίκους της πρωτεύουσας, ενώ κάποια από αυτά διαθέτουν και πλήρη εξοπλισμό, δηλαδή ύδρευση, αποχέτευση εξαερισμό και ιατρείο.