Ελλάδα

Εφετείο Αθηνών: Εκφράζει την συμπαράστασή του για τον τραυματισμό δυο ατόμων από πτώση μεταλλικών ραφιών

Εφετείο Αθηνών: Εκφράζει την συμπαράστασή του για τον τραυματισμό δυο ατόμων από πτώση μεταλλικών ραφιών
Το Εφετείο Αθηνών εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του για τον τραυματισμό των δυο συνανθρώπων μας που επήλθε συνεπεία της πτώσης εγκατάστασης μεταλλικών ραφιών στο Τμήμα του Ποινικού Μητρώου, όπου στεγάζεται η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Σημειώνει, δε, με έμφαση ότι τα δημοσιεύματα στις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες με αιτιάσεις περί τυχόν εμπλοκής του Εφετείου στο εν λόγω ζήτημα, ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δοθέντος ότι το Εφετείο Αθηνών δεν έχει τον έλεγχο της εν λόγω Υπηρεσίας ούτε την ευθύνη για την, σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης και της τεχνικής, τοποθέτηση και συντήρηση των εντός αυτής εγκαταστάσεων.

Ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα 

Οι τραγικές εικόνες με την τεράστια μεταλλική κατασκευή στο πάτωμα πάνω σε στοίβες από δικογραφίες, η οποία καταπλάκωσε ένα δικαστικό υπάλληλο και έναν υπάλληλο μεταφορικής εταιρείας στο τμήμα το Ποινικού Μητρώου στο Εφετείο της Αθήνας, προκάλεσε την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Ο κ. Αντώνης Ελευθεριάνος διέταξε ποινική προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί εάν έχουν τελεστεί αυτεπαγγέλτως αδικήματα όπως αυτό της σωματικής βλάβης από αμέλεια παρ' υπόχρεου.

Η προκαταρκτική έρευνα θα διενεργηθεί από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών, κ. Νικόλαο Μαργαρίτης. Στο πλαίσιο αυτής θα εξεταστούν τα θύματα τραυματισμού από την κατάρρευση της μεγάλης ντουλάπας, θα ζητηθούν στοιχεία από την Επιθεώρηση Εργασίας, θα ελεγχθούν σχετικά έγγραφα εγκατάστασης και συντήρησης του εξοπλισμού του εν λόγω χώρου και θα αναζητηθεί εάν είχε γίνει οποιαδήποτε σχετική αναφορά ή καταγγελία για προβλήματα στη συντήρηση και λειτουργία του χώρου πριν από το σοκαριστικό ατύχημα.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η αρμοδιότητα και η ευθύνη για τη συντήρηση και την ορθή λειτουργία των υπηρεσιών, βαρύνει τη διοίκηση του Εφετείου.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Διοίκηση του Εφετείου δεν είχε ενημερώσει το Υπουργείο, προκειμένου να εγκριθεί η αναγκαία χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η τελευταία φορά που απευθύνθηκε στο υπουργείο για θέματα ελλιπούς συντήρησης ήταν το Φεβρουάριο του 2019, συμπληρώνουν αρμόδιες πηγές.

Νωρίτερα, τα μέλη του Συλλόγου των Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων για το κτιριακό ζήτημα και τα προβλήματα σε υποδομές που εδώ και δεκαετίες ταλανίζουν το χώρο της δικαιοσύνης.