Ελλάδα

Αλαλούμ με κάμερες που μπήκαν σε σχολεία

UNSPLASH UNSPLASH
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων κατηγορεί το δήμο, που όμως δηλώνει αναρμόδιος.

Την αντίδραση γονέων και κηδεμόνων, έχει φέρει η τοποθέτηση καμερών σε δύο σχολικές μονάδες του Δήμου Αθηναίων. Οι κάμερες τοποθετήθηκαν στις εισόδους, αλλά και στους διαδρόμους, στο 16ο Γυμνάσιο - Λύκειο και στο συγκρότημα που στεγάζει το 40ο νηπιαγωγείο, το 18ο Δημοτικό και το 56ο Γυμνάσιο Αθηνών. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, κατηγορεί το δήμο, ως υπεύθυνο, για την τοποθέτηση των καμερών, την ίδια στιγμή που ο αρμόδιος αντιδήμαρχος αναφέρει στο Dnews, ότι ο δήμος, δεν έχει καμία αρμοδιότητα για το θέμα. Τοποθετεί όμως, τα μέλη των σχολικών επιτροπών, από τα οποία, «περνά» η απόφαση.

Όπως αναφέρει στο Dnews, η Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων & Κηδεμόνων της 7ης Κοινότητας Αθηναίων (Αμπελόκηποι), κ. Κατερίνα Κυριακοπούλου, η οποία συμμετέχει και στην σχολική επιτροπή, «οι κάμερες μπήκαν, το δεύτερο δεκαπενθήμερο Οκτωβρίου στο 16ο και στις αρχές Νοεμβρίου στο 56ο σχολείο Γυμνάσιο. Δεν ρώτησαν ποτέ το σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων. Στη σχολική επιτροπή επίσης, το θέμα δεν εξετάστηκε πριν την τοποθέτηση των καμερών, δεν μας εστάλη κανένα έγγραφο. Μας ήρθε εκ των υστέρων, έγγραφο για να εγκρίνουμε την τοποθέτηση», αναφέρει.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων, μας λέει ότι αντί η δημοτική αρχή να επισκευάσει το σχολείο, που έχει πάρα πολλά προβλήματα, θεωρεί προτεραιότητα τις κάμερες.

56 Γυμν. Διάδρομοι

« Οι γονείς είμαστε αντίθετοι, το δημόσιο δεν ακολουθεί τους κανόνες που βάζει το ίδιο.  Οι κάμερες πρέπει να κατέβουν «χθες». Γιατί δεν ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες, γιατί το σύστημα αυτό είναι αντιπαιδαγωγικό και κατασταλτικό μέσο. Μας λένε δε, ότι το κάνουν για την ασφάλεια των παιδιών. Για ποια ασφάλεια μιλάμε όταν οι κάμερες θα λειτουργούν αφού κλείσει το σχολείο, όπως αναφέρεται στην εισήγηση, με ευθύνη λέει του διευθυντή. Η ασφάλεια των παιδιών, έχει να κάνει με την ώρα που αυτά βρίσκονται στο σχολείο. Όταν πέφτουν τα ταβάνια, πλημμυρίζουν οι αυλές, μυρίζουν μούχλα οι αίθουσες, θέλουμε κάμερες για την ασφάλεια», λέει η κ. Κυριακοπούλου.

f6

Ο Δήμος Αθηναίων, από την άλλη, δια στόματος του αντιδημάρχου Παιδείας κ. Βαφειάδη, δηλώνει ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα και ευθύνη, για την απόφαση, αλλά και τη διαδικασία τοποθέτησης των καμερών, για τις οποίες αποφασίζει αποκλειστικά, η αρμόδια σχολική επιτροπή. Ο Δήμος, ορίζει βέβαια τα μέλη του που συμμετέχουν στις επιτροπές, αλλά δεν παίρνει τις αποφάσεις. Περίεργο, αλλά αληθινό!

«Το δημοτικό συμβούλιο δεν γνωρίζει για τις κάμερες, δεν έχει να κάνει με τις κάμερες το δημοτικό συμβούλιο. Η σχολική επιτροπή αποφασίζει για τις κάμερες. Αυτές οι επιτροπές είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και αποφασίζουν ξεχωριστά. Όπως έχω μάθει, το ζήτησε ο διευθυντής της σχολικής μονάδας, γιατί υπάρχουν παραβατικά στοιχεία, που μπαίνουν τα απογεύματα στο προαύλιο και δημιουργούν προβλήματα και φθορές. Οι σχολικές επιτροπές, ανήκουν στο Υπουργείο Παιδείας, είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Από εμάς, τοποθετούνται τα μέλη, αλλά δεν αναφέρονται σε εμάς. Η σχολική επιτροπή μπορεί να κάνει αγορές χωρίς να ενημερώσει το δήμο. Διαχειρίζεται χρήματα του Υπουργείου. Το δημοτικό συμβούλιο για να ενημερωθεί, πρέπει να έχει μία εισήγηση, αλλά το σχολείο δεν εισηγείται στο δημοτικό συμβούλιο. Εισηγείται στη σχολική επιτροπή. Κι εκείνη αποφασίζει. Οι δε κάμερες ελέγχονται από την εισαγγελία, όχι από το υπουργείο. Εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό το ζήτημα», λέει στο Dnews.

f2

Θέσαμε εκ νέου υπόψη της κ. Κυριακοπούλου, την άποψη του δήμου. Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, είπε χαρακτηριστικά: « Η σχολική επιτροπή είναι εκλεγμένη. Δεν μπορεί ο αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου, να δηλώνει αναρμόδιος για τα σχολεία. Από τη στιγμή δε, που είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία των Σχολικών Επιτροπών. Αν δεν είναι αρμόδιος, κακώς του κοινοποιούμε τόσα χρόνια τις αποφάσεις των επιτροπών».

f5