Ελλάδα

Οργή και θλίψη για τον 17χρονο που έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικού: «Ένα ακόμα όπλο στράφηκε εναντίον ενός Ρομά»

Από την τελετή αγρύπνιας για τον 16χρονο Ρομά Κώστα Φραγκούλη Από την τελετή αγρύπνιας για τον 16χρονο Ρομά Κώστα Φραγκούλη Φωτογραφία: Intime
Τη «θλίψη και την οργή της» για τη νέα τραγωδία με θύμα και πάλι 17χρονο Ρομά σε αστυνομική καταδίωξη στη Βοιωτία, εξέφρασε σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά.

«Ένα ακόμα όπλο στράφηκε εναντίον ενός Ρομά, υπό συνθήκες που «ακόμη ερευνώνται»» αναφέρει η ανακοίνωση της «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ».

«Πόση ακόμη έρευνα χρειάζεται για νεκρούς Ρομά μέχρι να αποφασίσουμε ως κράτος και ως κοινωνία να αντιμετωπίσουμε προληπτικά και με θάρρος τον ρατσισμό και την μισαλλοδοξία, για να μην θρηνεί σήμερα ακόμα μια οικογένεια;».

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Μια ακόμα συντριπτική ανακοίνωση

Δεν έχουμε άλλα λόγια που να μπορούν να περιγράψουν την οργή και την θλίψη μας.

Μεσάνυχτα Σαββάτου 11/11/2023 προς Κυριακή 12/11/2023, 17χρονος Ρομά έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά, έπειτα από καταδίωξη. Ένα ακόμα όπλο στράφηκε εναντίον ενός Ρομά, υπό συνθήκες που «ακόμη ερευνώνται».

Πόση ακόμη έρευνα χρειάζεται για νεκρούς Ρομά μέχρι να αποφασίσουμε ως κράτος και ως κοινωνία να αντιμετωπίσουμε προληπτικά και με θάρρος τον ρατσισμό και την μισαλλοδοξία, για να μην θρηνεί σήμερα ακόμα μια οικογένεια;

Ένα πάθημα (Νίκος Σαμπάνης 2021), που έγινε πάθημα (Κώστας Φραγκούλης 2022) και ξαναγίνεται πάθημα σήμερα. Πάντα για Ρομά.

Ελπίζουμε ειλικρινά να είναι το τελευταίο και θα εργαστούμε εντατικά για αυτό.

Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του παιδιού και είναι δίπλα τους».