Ελλάδα

Καυσόξυλα: Οι φετινές τιμές, ποια ξύλα πρέπει να χρησιμοποιούμε και πώς

EUROKINISSI EUROKINISSI
Η ενεργειακή απόδοση κάθε ξύλου για κάθε χρήση. Ποια ξύλα πρέπει να χρησιμοποιούμε και γιατί.

Να αγοράσουν καυσόξυλα «τρέχουν» οι καταναλωτές, μετά τις ανακοινώσεις της ΕΜΥ για επιδείνωση του καιρού, το αμέσως χρονικό διάστημα. Για να προλάβουν και την ενδεχόμενη αύξηση των τιμών, μόλις πέσει η θερμοκρασία. Οι τιμές ποικίλουν ανάλογα με το είδος και την ποσότητα του ξύλου και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων, κάνουν μάλιστα αυτή την εποχή, πολλές προσφορές για να δελεάσουν τους υποψήφιους αγοραστές.

Οι τιμές, ανάλογα με την περιοχή που πωλούνται παρουσιάζουν αποκλίσεις, αλλά γενικά κυμαίνονται περίπου στις περσινές τιμές.
Ας δούμε όμως αναλυτικά, ποια είναι τα ξύλα και οι τιμές στις οποίες προσφέρονται:
Κατάστημα στον Γέρακα Αττικής, πουλά:
-Πεύκο χύμα προς 95 ευρώ το κυβικό.
-Πεύκο στοιβαχτό 110 ευρώ το κυβικό.
-Πέλετ προς 390 ευρώ τον τόνο.
-Οξιά χύμα 130 ευρώ το κυβικό.
-Δρυς χύμα 130 ευρώ το κυβικό.
-Ελιά χύμα 135 ευρώ το κυβικό.
-Πουρνάρι 155 ευρώ το κυβικό.
-Σομπόξυλο ανάμεικτο χύμα 130 ευρώ το κυβικό.
-Σομπόξυλο στοιβαχτό προς 150 ευρώ το κυβικό.
-Ανάμεικτο τζακιού χύδην, 110 ευρώ το κυβικό.
-Ανάμεικτο τζακιού στοιβαχτό 140 ευρώ το κυβικό.
-Παλέτα οξιάς προς 280 ευρώ τα δύο κυβικά.
-Παλέτα οξιάς προς 220 ευρώ το 1,5 κυβικό.
-Παλέτα ελιάς προς 240 ευρώ το 1,5 κυβικό.
-Οξιά στοιβαχτό 140 ευρώ το κυβικό.
-Δρυς στοιβαχτό 160 ευρώ το κυβικό.
-Παλέτα ελιάς 320 ευρώ τα δύο κυβικά.
-Πορτοκαλιά 130 ευρώ το κυβικό.
-Μπρικέτα προς 450 ευρώ ο τόνος.

Οι επαγγελματίες του κλάδου, συμβουλεύουν τους καταναλωτές να αγοράζουν ξύλα, πριν έρθουν τα μεγάλα κρύα, γιατί οι τιμές ανεβαίνουν κατά τη διάρκεια μίας κακοκαιρίας.
Ας δούμε όμως ποια ξύλα είναι αποδοτικότερα και τι προσφέρουν ενεργειακά.

Η οξιά, αποδοτική στην καύση, είναι ιδανική για τζάκι, καθώς δίνει μεγαλύτερη φλόγα, χωρίς όμως να προκαλεί τα προβλήματα καπνού που δημιουργούν τα κωνοφόρα. Προσοχή όμως γιατί εγκλωβίζει σε θύλακες υγρασία με αποτέλεσμα να «σκάει» κατά την καύση και να πετάει αναμμένα κομματάκια κάρβουνου.
Η δρυς πρέπει να προτιμάται για συνεχή χρήση. Δεν είναι από τα ξύλα που αρπάζουν εύκολα, δεν βολεύει για προσάναμμα, όμως καίει αργά και αποδοτικά και διατηρεί τη φωτιά περισσότερο.
Η ελιά, όπως και η δρυς, έχει μεγαλύτερη διάρκεια καύσης.

Γενικά τα κωνοφόρα, όπως το πεύκο και το έλατο, «αρπάζουν» γρήγορα, δίνουν μεγάλη φλόγα και έχουν πολύ μεγάλη θερμική ικανότητα. Πρέπει να τα χρησιμοποιούμε κυρίως για προσάναμμα. Προσοχή όταν χρησιμοποιούνται ως κύριο καύσιμο γιατί μπορεί να οδηγήσουν σε δυσάρεστα αποτελέσματα που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε φωτιά στην καμινάδα ή στη σκεπή.