Ελλάδα

«Θρίλερ» με το φορτίο του Raptor: Σε μαύρη λίστα το πλοίο, τα στοιχεία που «καίνε» τη ναυτιλιακή για το ναυάγιο

«Θρίλερ» με το φορτίο του Raptor: Σε μαύρη λίστα το πλοίο, τα στοιχεία που «καίνε» τη ναυτιλιακή για το ναυάγιο
Την ώρα που λιγοστεύουν οι ελπίδες για τους 12 ναυτικούς που αγνοούνται ανοιχτά της Λέσβου - μετά το ναυάγιο του φορτηγού πλοίου «Raptor» - νέες πληροφορίες που βλέπουν τη δημοσιότητα προκαλούν ερωτήματα αναφορικά με το φορτίο του πλοίου αλλά και τον τελικό προορισμό του. Γιατί καθυστέρησε τόσο το πλήρωμα να εκπέμψει SOS

Μόλις ένας άνθρωπος έχει διασωθεί από το ναυάγιο του φορτηγού πλοίου Raptor ανοιχτά της Λέσβου, ενώ για την ώρα άκαρπες είναι οι προσπάθεις εντοπισμού των 12 αγνοούμενων.

Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό ότι η σορός που εντοπίστηκε από το ναυάγιο ανήκει σε έναν Αιγύπτιο ναύτη, ενώ τουρκική ιστοσελίδα δημοσίευσε βίντεο στο οποίο καταγράφεται η άνιση μάχη που έδωσε με τα κύματα το πλοίο πριν τελικά βυθιστεί. Στο συγκεκριμένο βίντεο που δημοσίευσε τουρκική ιστοσελίδα, φαίνεται το Raptor να παλεύει να μείνει στην επιφάνεια, τη στιγμή που η πρύμνη του έχει ήδη βυθιστεί.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, προκύπτουν και δύο πολλά σοβαρά ερωτήματα.

Το πρώτο έχεινα κάνει με το γεγονός ότι το πλοίο καθυστέρησε σημαντικά να στείλει σήμα κινδύνου - ώρες αφότου άρχισε η εισροή υδάτων - με αποτέλεσαν να κινητοποιηθούν αργά οι δυνάμεις διάσωσης και να χαθούν τόσοι άνθρωποι.

Το δεύτερο δε έχει να κάνει με το φορτίο του αλλά και τον τελικό του προορισμό.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, το πλοίο «Raptor» έχει καταχωρηθεί στη μαύρη λίστα διεθνών αρχών ελέγχου (Paris MOU & Black Sea MOU). Και αυτό γιατί όπως αποκαλύπτεται έχει επανειλημμένα προχωρήσει σε σειρά παραβιάσεων.

Χαρακτηριστικά τον περασμένο Αύγουστο σε έλεγχο στη Βουλγαρία είχαν διαπιστώθει 65 παραβάσεις: Πλοίαρχος, υποπλοίαρχος και μέλη του πληρώματος δεν είχαν πιστοποιητικά, ενώ υπήρχε αναντιστοιχία στα καύσιμα που δήλωνε και σε αυτά που όντως μετέφερε.

Αυτό μαρτυρά πως πιθανότατα έκανε και δρομολόγια που δεν δηλώνονταν ή διεξήγαγε λαθρεμπόριο καυσίμων.

Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι το πλοίο μετέφερε 6 τόνους αλάτι και είχε τελικό προορισμό την Κωνσταντινούπολη, ο διασωθείς ναυτικός φέρεται να έχει καταθέσει ότι το πλοίο πήγαινε στην Ουκρανία και πως στην Κωνσταντινούπολη θα έκανε απλώς στάση για ανεφοδιασμό.

Η ναυτιλιακή έχει προηγούμενο στα ναυάγια

Το μυστήριο επιτείνει η διαπίστωση ότι στην ίδια ναυτιλιακή εταιρεία ανήκε και το Manassa Rose, το πλοίο που βυθίστηκε στον κόλπο της Κισάμου στην Κρήτη τον Ιανουάριο του 2022.

Τότε οι Αρχές είχαν σχηματίσει δικογραφία σε βάρος μελών του πληρώματος για πρόκληση ναυαγίου αλλά και για μεταφορά λαθραίων καπνικών προϊόντων.