Ελλάδα

Στα «κάγκελα» κυβέρνηση και δήμοι για τα 240 εκατομμύρια του τέλους ταφής απορριμμάτων

EUROKINISSI EUROKINISSI
Οι δήμοι προσφεύγουν στο ΣτΕ για να μην ισχύσει το τέλος.

Σε ανοικτή σύγκρουση με την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο, προχωρούν οι δήμοι της χώρας, μετά την απόφαση για την καταβολή του τέλους ταφής απορριμμάτων για τα έτη 2022, 2023 και 2024. Το ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι δήμοι φτάνει τα 240 εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να μετακυλήσουν οι ΟΤΑ το πρόβλημα, στους δημότες, που θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερα τέλη.

Οι δήμοι καταφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ η ΚΕΔΕ, όπως δηλώνει στο Dnews, ο πρόεδρός της, Λάζαρος Κυριζόγλου, θα ζητήσει με απόφασή της, στο διοικητικό συμβούλιο που θα γίνει στις 13 Δεκεμβρίου, να επιστραφούν τα χρήματα, ως υπηρεσίες και προμήθειες συσκευών ανακύκλωσης, από τον Ελληνικό Οργανισμός Ανακύκλωσης, στον οποίο και πηγαίνουν τα χρήματα.

«Πρόκειται για ένα ζήτημα, το οποίο απασχολεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση από το 2012. Από τότε όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν, δεν έλυναν το ζήτημα, αλλά το έβαζαν κάτω από το χαλί. Το θέμα λοιπόν, «έσκασε», σήμερα. Με αποτέλεσμα να οδηγεί τους δήμους, σε αδιέξοδο, αφού δεν μπορούν να απορροφήσουν αυτό το τέλος, που μας επιβάλλεται ως τιμωρία, αφού δεν έχουμε καμία ευθύνη, για την μη σημαντική πρόοδο στα θέματα της ανακύκλωσης», δηλώνει στο Dnews, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Κυριζόγλου, που σημειώνει ότι οι δήμοι αντιμετωπίζουν πλέον μεγάλο πρόβλημα, για να ισοσκελίσουν τους ισολογισμούς τους.

«Την κύρια ευθύνη την φέρει το κεντρικό κράτος, αφού οι κυβερνήσεις από το 2012 μέχρι σήμερα, μπορούν να αποφασίσουν και να υλοποιήσουν τα έργα, που αφορούν την ανακύκλωση. Μιλάμε για ένα ποσό της τάξης 240 εκατομμυρίων ευρώ για το 2024. Είναι 80 εκατομμύρια για το 2022, 120 εκατομμύρια για το 2023 και το πρώτο εξάμηνο του 2024 άλλα 40. Αυτά κρατούνται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,(ΚΑΠ), σταδιακά», αναφέρει.

Η ΚΕΔΕ θα συνεργαστεί με τους δήμους, οι οποίοι θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε να κάνει παρεμβάσεις υπέρ τους.

«Επειδή τα χρήματα αυτά πηγαίνουν στον ΕΟΑΝ (Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης) και ο ΕΟΑΝ, είναι υποχρεωμένος να τα επιστρέψει στους δήμους υπό τη μορφή έργων και προμηθειών συστημάτων ανακύκλωσης,. Ο ΕΟΑΝ λοιπόν μέχρι σήμερα, έχει 35 εκατομμύρια στο ταμείο του και δεν μας έχει επιστρέψει τα ποσά αυτά σε κάδους ανακύκλωσης και απορριμματοφόρων ειδικών για ανακύκλωση κλπ. Αφού μέχρι 31/12/2024, συγκεντρώνεται ένα ποσό της τάξης των 275 εκατομμυρίων ευρώ, θα ζητήσουμε με απόφαση που θα πάρουμε στις 13 Δεκεμβρίου, στο διοικητικό συμβούλιο, να μας αποδοθούν για συγκεκριμένους σκοπούς με προτάσεις και προγράμματα που θα κάνουν οι δήμοι. Δεν θα περιμένουμε να μας επιστραφούν τα χρήματα, όποτε το υπουργείο θελήσει, δηλαδή ποτέ. Πρέπει με ένα πρόγραμμα προμηθειών και έργων να αποδοθούν στους δήμους», καταλήγει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Η σχετική τροπολογία, κατατέθηκε στη Βουλή και προβλέπει τη συσσωρευμένη παρακράτηση από τους ΚΑΠ (τακτικά έσοδα των δήμων) για την καταβολή από τους δήμους του τέλους ταφής απορριμμάτων.