Ελλάδα

ΟΛΜΕ στο Dnews: Θα απέχουμε από σχολικές εκδρομές αν δεν υπάρξει σωστό νομικό πλαίσιο

UNSPLASH UNSPLASH
«Δεν γίνεται να φέρει την ευθύνη για όλα ο εκπαιδευτικός».

Οι εκπαιδευτικοί μπορεί να απέχουν από σχολικές εκδρομές, αν το υπουργείο Παιδείας, δεν ολοκληρώσει και παρουσιάσει θεσμικό πλαίσιο, που θα εξασφαλίζει νομικά, τη συμμετοχή των καθηγητών και θα ορίζει όλες τις παραμέτρους των εκδρομών αυτών.

Όπως δήλωσε στο Dnews, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, κ. Νίκος Παπαχρήστος, οι εκπαιδευτικοί, σκέφτονται σοβαρά να απέχουν, από τις σχολικές εκδρομές του χρόνου, αν δεν οριστικοποιηθεί συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο. «Επειδή εμείς είμαστε εκπαιδευτικοί, αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει ανάγκη για την πραγματοποίηση εκδρομών, που είναι ποικίλες, ακόμα και εκπαιδευτικές, επιστημονικού και πολιτιστικού περιεχομένου. Φέτος θα συμμετέχουμε σε όλες τις εκδρομές γιατί δεν γίνεται στο παραπέντε, ενώ τα παιδιά έχουν πληρώσει, να απέχουμε. Αλλά, ζητάμε από το Υπουργείο παιδείας, από την επόμενη σχολική χρονιά, να δημιουργήσει ένα πλήρες θεσμικό πλαίσιο. Διαφορετικά, έχουμε μεγάλες επιφυλάξεις για το τι θα κάνουμε», αναφέρει.

Ο κ. Παπαχρήστος, επισημαίνει στο Dnews, τα περιστατικά, που συμβαίνουν συχνά, σε σχολικές εκδρομές, είτε με παραβατικές συμπεριφορές μαθητών, είτε με γεγονότα, για τα οποία δεν θα πρέπει να ευθύνονται οι καθηγητές.

«Μαθητής που ήταν σε σχολική εκδρομή, πυροβόλησε με αεροβόλο όπλο, έναν περαστικό, με αποτέλεσμα να συλληφθεί η επικεφαλής της εκδρομής. Οι σχολικές εκδρομές έχουν ένα διάτρητο πλαίσιο, που δεν προστατεύει τους εκπαιδευτικούς, από οτιδήποτε τύχει στις εκδρομές. Δεν έχουμε το δικαίωμα να ελέγξουμε τις αποσκευές των μαθητών. Το τι μεταφέρει ο μαθητής, δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Ο θεός και η ψυχή του. Θεωρούμε ότι είναι αδιανόητο, να είμαστε υπεύθυνοι για την ασφάλεια παιδιών, που έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν. Τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν για την κυβέρνηση που θέλουν, αλλά δεν γίνεται να αναλάβουν τις ευθύνες τους στις εκδρομές. Είναι δυνατόν να γίνεται αυτό», υπογραμμίζει ο κ. Παπαχρήστος.

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, αναφέρει ότι σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχουν παιδιά που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Αυτό αποκρύπτεται, γιατί κάποιοι γονείς πιστεύουν ότι θα στιγματιστούν τα παιδιά τους. «Ενίοτε, αυτά τα προβλήματα «σκάνε», κατά τη διάρκεια των εκδρομών. Φανταστείτε τι μπορεί να συμβεί. Έχουμε εκπαιδευτικά προγράμματα, με το οποία τα παιδιά, πηγαίνουν και στο εξωτερικό. Αν συμβεί να υπάρξει πρόβλημα, τα πράγματα περιπλέκονται και την ευθύνη την έχει ο εκπαιδευτικός. Είμαστε υπεύθυνοι ακόμα και για τα εστιατόρια, αφού πρέπει λέει ο «αρχηγός» της εκδρομής, να ελέγξει αν το εστιατόριο πληροί τους όρους εστίασης. Δεν είναι αρμόδιος ο εκπαιδευτικός για να ελέγξει υγειονομικά το μαγαζί», λέει ο κ. Παπαχρήστος.

«Λύκειο από τη Ροδόπη, ήρθε στην Αθήνα, για να δει συνεδρίαση της Βουλής. Και σταμάτησαν σε κάποιο εστιατόριο στη Φθιώτιδα. Ο εστιάτορας, ήταν τόσο επαγγελματίας, που έβγαλε ότι πιο μπαγιάτικο είχε, να φάνε οι μαθητές. Με αποτέλεσμα οι μαθητές στην Αθήνα, να εκδηλώσουν συμπτώματα σαλμονέλας. Τρεις καθηγητές που τα συνόδευαν έτρεχαν σε 4 νοσοκομεία να φροντίσουν τους μαθητές. Το υπουργείο Παιδείας, δεν έχει έναν μηχανισμό κρίσης, που θα συνεισφέρει σε αυτές τις περιπτώσεις. Και τρέχουν οι εκπαιδευτικοί και φέρουν και την ευθύνη», αναφέρει ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ.

Ο κ. Παπαχρήστος επισημαίνει, ότι οι εκπαιδευτικοί, δεν πληρώνονται ούτε ευρώ, για τη συμμετοχή τους σε σχολικές εκδρομές, ενώ λείπουν πέντε ημέρες από τα σπίτια τους.

Για το θέμα του ελέγχου του λεωφορείου, από την τροχαία, παρουσία εκπαιδευτικού, ο κ. Παπαχρήστος αναφέρει:

«Παλαιότερα, ειδοποιούσαμε την Αστυνομία και ερχόταν έξω από το σχολείο και γινόταν έλεγχος στο λεωφορείο, πριν ξεκινήσουμε. Τώρα η Τροχαία δήλωσε αδυναμία να κάνει αυτούς τους ελέγχους και πρέπει να πάρει ο καθηγητής το πούλμαν, να πάει στην Τροχαία, να το ελέγξουν και να γυρίσει πίσω για να ξεκινήσει η εκδρομή. Για ποιο λόγο να μην υποχρεώνονται οι ιδιοκτήτες των ταξιδιωτικών γραφείων, που μεταφέρουν μαθητές, να περνούν από την Τροχαία και να επιβεβαιώνουν την ασφάλεια του λεωφορείου. Πρέπει ο εκπαιδευτικός, να ελέγξει ακόμα και αν ο οδηγός έχει κοιμηθεί το επόμενο βράδυ. Είναι δυνατόν, ο καθηγητής να το γνωρίζει αυτό»;

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, αναφέρει ότι οι εκπαιδευτικοί είναι εναντίον της υποχρεωτικότητας της συμμετοχής τους στις σχολικές εκδρομές, γιατί «παίζουμε το κεφάλι μας. Με το παραμικρό μπορεί να βρεθείς στον εισαγγελέα. Αντί να βρουν ένα νομικό πλαίσιο και να θωρακίσουν θεσμικά τις σχολικές εκδρομές, ώστε να δοθεί η αίσθηση ασφάλειας στο εκπαιδευτικό, πάνε να το κάνουν υποχρεωτικό; Είναι απαράδεκτο. Βλέπουμε το ενδεχόμενο ακόμα και να απέχουμε από τις εκδρομές».