Ελλάδα

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι καταγγελίες για κακοποίηση ζώων - «Γίνεται πανικός, δεν προλαβαίνουμε να απαντάμε»

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι καταγγελίες για κακοποίηση ζώων - «Γίνεται πανικός, δεν προλαβαίνουμε να απαντάμε»
Όλες οι υποθέσεις προωθούνται στην αρμόδια υπηρεσία της Αστυνομίας

Τα τελευταία περιστατικά  κακοποιήσεων και βασανισμών ζώων, έχουν ανοίξει τον ασκό του Αιόλου σε ότι αφορά σε καταγγελίες ανάλογων περιστατικών, σε φορείς της χώρας που ασχολούνται με τα ζώα συντροφιάς, αναφέρει στο Dnews, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας κατά της κακοποίησης των ζώων κ. Μ.Πουλτίδου.

«Γίνεται πανικός, μας παίρνουν τηλέφωνο για να βοηθήσουμε, για οποιαδήποτε περίπτωση μπορείτε να φανταστείτε. Να βοηθήσουμε για κάποιο ζώο που πυροβόλησαν, για άλλο ζώο που πάσχει από καλαζάρ και το αφήνουν να πεθάνει, για ζώα που τα έχουν αφήσει να ζουν σε μπαλκόνια και άλλα πολλά. Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί η καταγγελίες, γιατί υπάρχουν πλέον και τα μέσα για να δημοσιοποιηθούν πράγματα, που πριν δεν έβγαιναν στην επιφάνεια. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχει αναδειχθεί το θέμα, αλλά και τα Μέσα Ενημέρωσης, έχουν βοηθήσει. Αυτό που συνέβη με τον Όλιβερ, έχει ξανασυμβεί το 2012 με ένα άλλο σκυλί στο Ολυμπιακό χωριό.

Τα 13 άτομα της ομάδας της ομοσπονδίας, προσπαθούν μερικές από τις καταγγελίες να τις χειριστούν τα ίδια, προσπαθώντας, κατά κάποιο τρόπο, να «περάσουν» και τη σωστή νοοτροπία στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς.

«Σε κάποιον που αφήνει το σκυλί του στο μπαλκόνι, θα πάμε να του εξηγήσουμε, ώστε να κατανοήσει τι κάνει λάθος και να το αλλάξει. Τις πολύ σοβαρές καταγγελίες, που δεν μπορούμε να λύσουμε μόνοι μας, τις αναφέρουμε στην αστυνομία που αναλαμβάνει αυτά τα περιστατικά», καταλήγει.

Σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας, μόνο για το α’ τετράμηνο του 2023, σχηματίστηκαν 705 δικογραφίες, συνελήφθησαν 138 άτομα και επιβλήθηκαν 659 πρόστιμα.

Από την πλευρά της η δικηγόρος και ιδρύτρια της ΜΚΟ Dogs’ Voice, Έλενα Δέδε, αναφέρει ότι έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό, οι καταγγελίες, κατά ανθρώπων, που κακοποιούν τα ζώα τους. Όπως λέει χαρακτηριστικά στο Dnews, «η ΜΚΟ, καθημερινά δέχεται 12 καταγγελίες για κακοποίηση ζώων συντροφιάς και 2 αιτήσεις για παροχή νομικής βοήθειας. Φυσικά, δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε όλα αυτά τα περιστατικά, που δεν είναι όλα βίαια, αλλά τα προωθούμε στο αρμόδιο γραφείο της αστυνομίας», σημειώνει.

Το Dogs’ Voice, δημιούργησε την υπηρεσία «Συνήγοροι για τα Ζώα Ελλάδος», που έχει στόχο να ανεβάσει το επίπεδο εκπροσώπησης των ζώων στα ελληνικά δικαστήρια και να εξελίξει το δίκαιο των ζώων ως έναν κλάδο που αξίζει να αναπτυχθεί. Όπως σημειώνει η κυρία Δέδε, τα περιθώρια βελτίωσης είναι μεγάλα, ώστε να καλυφθούν κενά που δεν αφορούν μόνο στα ζώα συντροφιάς, αλλά και σε άλλα ζώα».

Υπενθυμίζεται ότι ο κάθε πολίτης μπορεί να καλεί για να καταγγείλει κακοποίηση ζώου, στον πενταψήφιο αριθμό 10410 που είναι η Γραμμή Προστασίας Ζώων της Ελληνικής Αστυνομίας .