Παιδεία

Βάσεις 2024: Όλες οι αντιστοιχίες τμημάτων ΑΕΙ για μετεγγραφές – Τα 104 τμήματα που εξαιρούνται

Βάσεις 2024: Όλες οι αντιστοιχίες τμημάτων ΑΕΙ για μετεγγραφές – Τα 104 τμήματα που εξαιρούνται
Εν αναμονή της συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων, βγήκε το ΦΕΚ με τις αντιστοιχίες τμημάτων ΑΕΙ για τις μετεγγραφές φοιτητών 2024-25.

Παραμονές της ανακοίνωσης για τα αποτελέσματα Πανελληνίων 2024 για τα Ειδικά Μαθήματα που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την προσεχή Παρασκευή 5 Ιουλίου, το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε και το σχετικό ΦΕΚ με τις αντιστοιχίες τμημάτων ΑΕΙ για τις μετεγγραφές φοιτητών την ακαδημαική χρονιά 2024-25.

Ειδικότερα, με απόφαση του υπουργού Κυριάκου Πιερρακάκη, καταρτίστηκε η λίστα με τις αντιστοιχίες Τμημάτων, Εισαγωγικών Κατευθύνσεων και Προγραμμάτων Σπουδών των Α.Ε.Ι. και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, ακαδημαϊκού έτους 2024-2025. Οι φοιτητές με βάση τον Πίνακα με τις αντιστοιχίες των Τμημάτων έχουν τη δυνατότητα αίτησης μετεγγραφής.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τους πίνακες με τις αντιστοιχίες εδώ 

Η εξαίρεση των 104 τμημάτων 

Αξίζει να τονιστεί ότι στην απόφαση υπάρχει αναλυτικός πίνακας με τα 104 τμήματα τα οποία δεν έχουν αντιστοιχίες και ως εκ τούτου οι φοιτητές δεν θα έχουν τη δυνατότητα μετεγγραφής σε άλλο Τμήμα. Τα Τμήματα με την ένδειξη (IM) έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία αναγνώρισης του 5ετούς προγράμματος σπουδών ως Integrated Master και χορηγούν ενιαίο και αδιάσπαστο τίτλο σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου. 

Για να δείτε τα 104 τμήματα που μένουν χωρίς αντιστοιχία πατήστε εδώ

Αποτελέσματα Πανελληνίων 2024: Την Παρασκευή οι βαθμολογίες στα Ειδικά Μαθήματα 

Τέλος στην αγωνία των υποψηφίων για τις βαθμολογίες στα Ειδικά Μαθήματα μπαίνει την Παρασκευή 5 Ιουλίου καθώς θα ανακοινωθούν τα αντίστοιχα αποτελέσματα ώστε οι υποψήφιοι που διεκδικούν την εισαγωγής τους σε σχολές που χρειάζονται τα μαθήματα αυτά να έχουν μια οριστική εικόνα για τις βαθμολογίες και τα μόριά τους.

Σύμφωνα με πηγές του ρεπορτάζ από νωρίς το πρωί της Παρασκευής θα φορτώνονται στην πλατφόρμα των αποτελεσμάτων results.it.minedu.gov.gr οι βαθμολογίες που κατέγραψαν οι υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ στα Ειδικά Μαθήματα ώστε μέχρι το μεσημέρι να έχει γίνει η πλήρης ενημέρωση της καρτέλας των υποψηφίων. Όπως συνέβη και στις βαθμολογίες των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων, οι μαθητές μπαίνοντας στην ειδική πλατφόρμα, πληκτρολογώντας τον 8ψήφιο κωδικό τους και το αρχικό γράμμα από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο, σε κεφαλαίους χαρακτήρες θα δουν αναλυτικά τις επιδόσεις τους.

Και με μήνυμα SMS η βαθμολογία στα Ειδικά Μαθήματα

Επιπλέον, οι υποψήφιοι θα λάβουν τη βαθμολογία τους για τα ειδικά μαθήματα και τις πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα) με γραπτό μήνυμα SMS στο κινητό τους τηλέφωνο, εφόσον το είχαν ήδη αιτηθεί στο gov.gr.

Παραδοσιακά θα αναρτηθούν και στα Λύκεια της χώρας σε εμφανές σημείο. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν θα αναρτώνται τα ονόματα των υποψηφίων, αλλά μόνο οι κωδικοί και οι βαθμοί.

Έρχεται η ώρα του Μηχανογραφικού 2024

Αρχές της επόμενης εβδομάδας με επικρατέστερη ημερομηνία σύμφωνα με το ρεπορτάζ την Δευτέρα 8 Ιουλίου θα ξεκινήσει η υποβολή του Μηχανογραφικού 2024 για την εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση καθώς και του Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου (Π.Μ.Δ.) για την εισαγωγή στα Δ.Ι.Ε.Κ. Το χρονικό διάστημα, που συνήθως ορίζεται από το υπουργείο Παιδείας για την υποβολή των μηχανογραφικών, είναι δέκα ημέρες.

Σε πρώτη φάση, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να μελετήσουν και να επεξεργαστούν το Μ.Δ. και να κάνουν προσωρινές προτιμήσεις μέσω της Προσωρινής Αποθήκευσης Μηχανογραφικού πριν προχωρήσουν στην τελική υποβολή του Μηχανογραφικού το αργότερο σε ημερομηνία που θα ορισθεί από το υπουργείο Παιδείας.

Κατά τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού, οι υποψήφιοι θα βλέπουν και θα μπορούν να επιλέξουν τα τμήματα εκείνα για τα οποία ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων τους είναι ίσος ή μεγαλύτερος από την Ε.Β.Ε. κάθε τμήματος, συνυπολογιζόμενης, όπου απαιτείται, και της Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των πρακτικών δοκιμασιών (αγωνίσματα για ΤΕΦΑΑ).

Μετά την υποβολή του Μ.Δ. για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οποιαδήποτε τροποποίηση από τους υποψηφίους είναι δυνατή, εντός της προκαθορισμένης ημερομηνίας υποβολής του Μ.Δ. και μόνο με τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας.