Ελλάδα

Κρούσμα καταρροϊκού Πυρετού στη Ρόδο

intime intime
Σε εκτροφή με πρόβατα στη Ρόδο εντοπίστηκε η νέα εστία Καταρροϊκού Πυρετού, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους κτηνοτρόφους του νησιού, καθώς το νόσημα μπορεί να προκαλέσει σημαντικές οικονομικές απώλειες.

Η τελευταία εστία στη χώρα μας εντοπίστηκε στις 23.11.2023, όπου 10 πρόβατα προερχόμενα από δύο εκτροφές στην Κω βρέθηκαν θετικά στην ασθένεια.

Ειδικότερα, στις 7 Δεκεμβρίου 2023 επιβεβαιώθηκε εστία Καταρροϊκού Πυρετού στην ΠΕ Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όπου νόσησαν 10 πρόβατα προερχόμενα από μία εκτροφή.

Κατόπιν εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τον ΚΠ, Τμήμα Μοριακής Διαγνωστικής, Αφθώδους Πυρετού, Ιολογίας, Ρικετσιακών και Εξωτικών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών, ανιχνεύθηκε το γονιδίωμα του ιού του ΚΠ και η διαδικασία οροτυποποίησης κατέδειξε τούς ορότυπους 4 και 16 του ιού.

Μετά από εξετάσεις ανιχνεύθηκε το γονιδίωμα του ιού του ΚΠ και η διαδικασία οροτυποποίησης κατέδειξε τούς ορότυπους 4 και 16 του ιού

Το Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων του ΥπΑΑΤ, εφιστά την προσοχή σε όλους τους εμπλεκόμενους για την πιστή εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων αλλά και την αυξημένη επαγρύπνηση όλων, µε κοινό στόχο την αποτροπή εκδήλωσης νέας επιζωοτίας του νοσήματος στη χώρα µας.