Ελλάδα

Γαλάζια Σημαία: Άλλες 6 παραλίες έχασαν το βραβείο

Γαλάζια Σημαία: Άλλες 6 παραλίες έχασαν το βραβείο Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟΥ/ EUROKINISSI/ ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ
Οι λόγοι που οι παραλίες έχασαν τη Γαλάζια Σημαία.

Άλλες έξι παραλίες αποσύρθηκαν από τον εθνικό διεθνή κατάλογο του 2024 για τις Γαλάζιες Σημαίες.

Πρόκειται για έξι παραλίες της Ρόδου, που έχασαν το βραβείο επειδή δεν οργανώθηκαν τη φετινή κολυμβητική περίοδο, είτε διότι δεν πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια του προγράμματος, όπως διαπιστώθηκε από τις μέχρι τώρα αξιολογήσεις.

Ανάμεσα σε αυτές είναι και η παραλία στην οποία έχει δοθεί το όνομα του Άντονι Κουίν.

Η απόσυρση των ακτών από τον κατάλογο με τις Γαλάζιες Σημαίες γίνεται για λόγους πλημμελούς οργάνωσης, ενώ η ποιότητα των νερών κολύμβησης παραμένει, κατά τα πρότυπα του προγράμματος, εξαιρετική, υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Οι 6 παραλίες που έχασαν τη Γαλάζια Σημαία

Οι έξι παραλίες του δήμου Ρόδου που έχασαν το βραβείο είναι οι εξής:

  • Ακτή Θεολόγος
  • Ακτή Κιοτάρι Αγγελιένα 1
  • Ακτή Λαδικό
  • Ακτή Φαληράκι Λιμανάκι
  • Ακτή Ρένη
  • Ακτή Άντονι Κουίν

Τι διαπιστώθηκε στις «εφόδους»

Έπειτα από απροειδοποίητες επισκέψεις στις παραλίες, από τους εθελοντές-αξιολογητές της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, διαπιστώθηκαν ελλείψεις στην επιβεβλημένη τήρηση των κριτηρίων που αφορούσαν συγκεκριμένα σε: παροχή υπηρεσιών προς τους λουόμενους και επισκέπτες (συμπεριλαμβανομένων των ΑμεΑ), καθαριότητα, ορθή πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, ορθή περιβαλλοντική διαχείριση, δράσεις προστασίας περιβάλλοντος ακτής και παράκτιου χώρου, καθώς και επικάλυψη ελεύθερου χώρου ακτής.

Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Κρίσεων και η Συντονιστική Επιτροπή του Προγράμματος αποφάσισαν να αποσύρουν τις βραβεύσεις προκειμένου «να διαφυλαχθεί το κύρος και η αξιοπιστία του θεσμού».

Σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος Γαλάζια Σημαία, οι συγκεκριμένες έξι ακτές δεν μπορούν να είναι υποψήφιες για βράβευση την επόμενη χρονιά.