Ελλάδα

Αυτά τα φαγητά δεν πρέπει να «αγγίζετε» στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Αυτά τα φαγητά δεν πρέπει να «αγγίζετε» στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι Φωτογραφία: pexels picjumbo.com
Αν υπάρχει ένας γενικός κανόνας αυτός είναι αποφύγετε το αλκοόλ και τα επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν υψηλά επίπεδα πρόσθετης ζάχαρης και αλατιού, λένε οι ειδικοί για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι που πλησιάζει.

Πόσο εφικτό είναι όμως αυτό τις γιορτινές μέρες που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με πολύπλοκα και εξεζητημένα εδέσματα; Η απάντηση των ειδικών είναι η λέξη «αντικατάσταση».

Σύμφωνα με τον Jaimie Davis, διαιτολόγο και καθηγητή διατροφικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, μια καλή αρχή είναι να αποφεύγουμε αναψυκτικά και ροφήματα με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, προτιμώντας εναλλακτικές που βασίζονται σε ανθρακούχο νερό, ακόμα και γάλα.

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά ένα καλής ποιότητας ανθρακούχο νερό μπορεί να μεταμορφωθεί αν προσθέσουμε στο ποτήρι πάγο, δροσερά φρούτα και βότανα, λέει χαρακτηριστικά.

Μερικά από τα δημοφιλή αλκοολούχα κοκτέιλ των Χριστουγέννων επίσης περιέχουν πολλές θερμίδες. Αν αποφασίσετε να απολαύσετε ένα ποτό αυτές τις μέρες, γεμίστε το ποτήρι σας με μια μεζούρα «σκληρού» αλκοόλ όπως είναι η βότκα ή το ουίσκι και συμπληρώστε με μια γενναία ποσότητα σόδας, συμβουλεύει. Περιέχει πολύ λιγότερες θερμίδες και αρκεί για να σας βάλει στο εορταστικό πνεύμα…

Επιστημονικές έρευνες άλλωστε, σύμφωνα με το nbcnews, έχουν εδώ και χρόνια αποδείξει την σύνδεση μεταξύ της υψηλής πρόσληψης ζάχαρης και της παχυσαρκίας και των καρδιακών παθήσεων.

Η παγίδα της «εύκολης» λιχουδιάς

Μερικά από αδιαμφισβήτητα νόστιμα τρόφιμα, όπως πολλά είδη αλλαντικών, περιέχουν δυσανάλογα μεγάλες ποσότητες προσθετικών και νατρίου, σημειώνει η Angel Planells, διαιτολόγος-διατροφολόγος στο Σιάτλ και είναι αυτό το είδος τροφίμων που η ίδια προσπαθεί να αποφεύγει παρά τους εορταστικούς, διατροφικούς πειρασμούς.

Συμβουλεύω τους ασθενείς μου, λέει, να αντιμετωπίζουν αυτά τα τρόφιμα ως μικρές, έκτακτες λιχουδιές που μπορούν να απολαμβάνουν μια στο τόσο αλλά όχι συνεχώς.

Όπως σημειώνει, αυτά τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε νάτριο μπορούν να οδηγήσουν αν καταναλώνονται συχνά και σε μεγάλες ποσότητες, σε καρδιολογικά προβλήματα.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία προτείνει ότι, ιδανικά, η ημερήσια κατανάλωση νατρίου πρέπει να είναι λιγότερο από 1.500 χιλιοστόγραμμα με την μέγιστη ποσότητα να μην ξεπερνά τα 2.300 χιλιοστόγραμμα. Η υπερβολική κατανάλωση τροφών με επιπρόσθετο νάτριο συνδέεται με υψηλή αρτηριακή πίεση και παχυσαρκία, σύμφωνα με μια μελέτη του 2021.

Η Lauren Au, καθηγήτρια διατροφικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, συστήνει μαγείρεμα στο σπίτι ώστε να ελέγχεται η προσθήκη νατρίου. Ένα ακόμα πλεονέκτημα των γιορτινών τραπεζιών στην τραπεζαρία του σπιτιού μας έναντι ενός εστιατορίου είναι η δυνατότητα επιλογής των πρώτων υλών. Η μεσογειακή διατροφή που περιορίζει την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και δίνει έμφαση στα λαχανικά, τα δημητριακά και το ελαιόλαδο, μπορεί να δώσει εξαιρετικές εναλλακτικές.

«Ελέγχετε τις ετικέτες»

Η Δρ Linda Shiue, παθολόγος στο Kaiser Permanente, αποφεύγει όπως σημειώνει τα συσκευασμένα σνακ όπως είναι τα μπισκότα και κάθε είδους κράκερ, ενώ ελέγχει ενδελεχώς τις ετικέτες των τροφίμων για χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα ή συντηρητικά, πριν βάλει κάποιο προϊόν στο καλάθι της.

«Αν διαβάζοντας την ετικέτα, δεν καταλαβαίνετε τι είναι αυτό που αναγράφεται, τότε πραγματικά το σώμα σας δεν χρειάζεται αυτή την τροφή» λέει χαρακτηριστικά.

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, διαβήτη, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, κατάθλιψη ακόμα και πρώιμο θάνατο, σύμφωνα με δημοσιευμένη έρευνα του 2020. Αυτή η κατηγορία τροφίμων περιλαμβάνει αναψυκτικά, καραμέλες, δημητριακά πρωινού και παγωτά, τα οποία μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών.

Αξίζει να δώσουμε προτεραιότητα στα λαχανικά, λένε οι ειδικοί διατροφής, καθώς είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου και περιέχουν πλήθος αντιοξειδωτικών που βοηθούν στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών.

Σε αυτή την περίπτωση, την διαφορά μπορεί να κάνει ο τρόπος μαγειρέματος των λαχανικών. Γιατί πραγματικά ποιος από εμάς θα προτιμήσει παραβρασμένα, άχρωμα κολοκυθάκια αν μπορεί να επιλέξει κάτι άλλο; Τολμήστε διαφορετικές συνταγές που δεν «ταλαιπωρούν» το λαχανικό, και μην φοβηθείτε να πειραματιστείτε με προσθήκη μπαχαρικών και μυρωδικών, συμβουλεύουν οι διατροφολόγοι.

Και την περίοδο των εορτών, η λέξη «κλειδί» είναι η ισορροπία, καταλήγουν οι ειδικοί καθώς η υγιεινή διατροφή μπορεί να έχει διαφορετικές εκφράσεις ανάλογα με τις προτιμήσεις και την διατροφική κουλτούρα του καθενός από εμάς.
Επιπλέον παράγοντες όπως η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, η περιορισμένη πρόσβαση σε οικονομικά, προσιτά υγιεινά τρόφιμα και η δυνατότητα κατανόησης των ετικετών των τροφίμων μπορούν να είναι τροχοπέδη στην προσπάθεια για μια θρεπτική διατροφή.

Για την Laura Bellows, αναπληρώτρια καθηγήτρια Διατροφικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Cornell, ίσως οι περισσότεροι από εμάς είναι ευκολότερο να ακολουθήσουμε μια προσέγγιση «κατανάλωσης με μέτρο» που περιλαμβάνει συγκυριακά ακόμα και κάποια «ανθυγιεινά» τρόφιμα αντί να τα εξοβελίσουμε εντελώς από την διατροφή μας. Κατά την σύσταση της, δεν υπάρχουν «κακά» τρόφιμα, μόνο «κακές» ποσότητες.