Υγεία

Πόσο υγιεινό είναι το καρπούζι; - Ειδικοί απαντούν

Πόσο υγιεινό είναι το καρπούζι; - Ειδικοί απαντούν Φωτογραφία: UNSPLASH
Γιατί το καρπούζι μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα τους μεγαλύτερους.

Όλοι- μάλλον- τρώμε καρπούζι, το φρούτο που θεωρείται και «βασιλιάς» του καλοκαιριού. Πόσο υγιεινό είναι;

Το καρπούζι κάνει καλό στον οργανισμό μας, ιδιαίτερα σε μία ζεστή ημέρα, επεσήμαναν μεταξύ άλλων οι ειδικοί που μίλησαν στους New York Times, εξηγώντας τα οφέλη του φρούτου.

Ενυδατώνει

Αποτελείται από νερό σε ποσοστό που ξεπερνά το 91%. Όταν τρώμε μία μεσαίου μεγέθους φέτα, ουσιαστικά πίνουμε ένα ποτήρι νερό.

Έτσι, το καρπούζι μας ενυδατώνει, κάτι ιδιαίτερα επωφελές τις ημέρες που κάνει ζέστη, όταν χάνουμε περισσότερα υγρά λόγω του ιδρώτα.

«Το σώμα μας αναγνωρίζει και αξιοποιεί τα μόρια νερού ανεξαρτήτως της πηγής τους», επισημαίνει η δρ. Tamara Hew-Butler, από το Wayne State University. «Τροφές όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και οι σούπες αποτελούν πηγές νερού», συμπληρώνει.

Ιδιαίτερα για τους μεγαλύτερους ανθρώπους μπορεί να είναι πιο εύκολο- και απολαυστικό- να λαμβάνουν κάποια από τα υγρά που χρειάζονται καταναλώνοντας φρούτα, σημειώνει η Amy Ellis, διαιτολόγος και επίκουρη καθηγήτρια στο University of Alabama.

Συνήθως οι μεγαλύτεροι νιώθουν λιγότερη δίψα και κατά συνέπεια πίνουν λιγότερο νερό. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για αφυδάτωση και προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη ζέστη.

Το καρπούζι δεν έχει τόση ζάχαρη όσο νομίζουμε

Επειδή αποτελείται κατά κύριο λόγο από νερό, έχει και λίγες θερμίδες. Με μία κούπα καρπούζι θα πάρουμε 46.

«Κάποιοι άνθρωποι νομίζουν ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, επειδή είναι τόσο γλυκό, αλλά στην πραγματικότητα είναι μέτρια», αναφέρει η δρ. Ellis. Μία κούπα καρπούζι κομμένο σε κύβους περιέχει περίπου 9,5 γραμμάρια ζάχαρη. Δηλαδή, πολύ λιγότερο από τα 13 γραμμάρια που έχει η ίδια ποσότητα μήλου και τα σχεδόν 15 γραμμάρια μιας κούπας μύρτιλα.

Όμως, οι θερμίδες είναι και ενέργεια. Οπότε, το καρπούζι από μόνο του δεν θα δώσει αρκετά «καύσιμα» στο σώμα, επισημαίνει η διαιτολόγος Samantha Dieras. Όμως, αν το φάμε στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, το νερό που περιέχει και η γλυκιά γεύση μπορούν να μας βοηθήσουν να νιώσουμε χορτάτοι.

Κάνει καλό στην καρδιά, σε ένα βαθμό

Το καρπούζι δεν έχει λιπαρά, ούτε νάτριο, κάτι που είναι καλό για την καρδιά μας. Όμως, ακόμα οι έρευνες δεν έχουν δείξει ότι το φρούτο αυτό έχει καθοριστικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

«Δεν είναι το μαγικό φίλτρο», αναφέρει χαρακτηριστικά η δρ. Ellis, που ήταν επικεφαλής μίας εξ αυτών των ερευνών. «Το καρπούζι δεν θα αντικαταστήσει τα φάρμακα για την πίεση. Αλλά αν περιληφθεί σε μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, μπορεί να είναι κάτι καλό για την υγεία των αγγείων», εξηγεί.