Ελλάδα

Ελεύθερες οι ναυτικές φωτοβολίδες στο διαδίκτυο - «Κάνουν στολισμούς γάμων και πουλάνε καπνογόνα»

EUROKINISSI EUROKINISSI
Οι φωτοβολίδες και τα καπνογόνα, όπως αναφέρεται ρητά και στη νομοθεσία, χρησιμοποιούνται μόνο για διασωστικούς σκοπούς.

Τελείως ανεξέλεγκτη είναι η αγορά ναυτικών φωτοβολίδων και καπνογόνων στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τους επαγγελματίες των καταστημάτων που πωλούν ναυτικά είδη. Ο καθένας μπορεί να αγοράσει ότι θέλει και μάλιστα από ηλεκτρονικά καταστήματα που δεν έχουν καμία πιστοποίηση για την πώληση αυτών των ειδών, αλλά και την προέλευση κατασκευής τους.

Το Dnews, μίλησε με ιδιοκτήτη μεγάλου καταστήματος ναυτικών ειδών, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, ο οποίος μας εξήγησε ότι κανένας επαγγελματίας, δεν πουλάει αυτά τα είδη στο διαδίκτυο. Ενώ για να αγοράσει κάποιος ναυτικές φωτοβολίδες και καπνογόνα, από πιστοποιημένο κατάστημα, θα πρέπει να επιδείξει την σχετική άδεια σκάφους που διαθέτει.

Οι φωτοβολίδες και τα καπνογόνα, όπως αναφέρεται ρητά και στη νομοθεσία, χρησιμοποιούνται μόνο για διασωστικούς σκοπούς και ανανεώνονται όταν περάσει η ημερομηνία λήξεως του κάθε προϊόντος.

«Η πώληση αυτών των προϊόντων», μας λέει ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, «εξαρτάται και από το πόσο επαγγελματίας, είναι αυτός που τα πουλάει. Όταν έρχεται ο πιτσιρικάς για να ζητήσει βεγγαλικά ή ναυτικές φωτοβολίδες, ο ευσυνείδητος επαγγελματίας τον διώχνει. Δεν του δίνει τίποτα. Υπάρχουν όμως και αυτοί που δεν τους διώχνουν», συμπληρώνει.

Όπως μας ενημερώνει ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης καταστήματος με ναυτικά ήδη, κανείς δεν ξέρει που καταλήγουν τα ληγμένα προϊόντα. Μετά από ένα ή δύο χρόνια οι φωτοβολίδες και τα καπνογόνα πρέπει να αντικατασταθούν, αφού λήγουν. «Ούτε εγώ που έχω κατάστημα, δεν ξέρω που πάνε αυτά τα προϊόντα. Κάποια από αυτά ενδέχεται να καταλήγουν σε χέρια που δεν πρέπει, λέει ο ιδιοκτήτης του καταστήματος.

Η διάθεση όμως ναυτικών φωτοβολίδων, καπνογόνων και άλλων τέτοιων ειδών, είναι ουσιαστικά ανεξέλεγκτη στο διαδίκτυο. «Κάποιος που πουλάει λουλούδια, μπορεί να πουλήσει και φωτοβολίδες, μας λέει ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, αφού δεν υπάρχει κανένας έλεγχος.

«Τα site αυτά, μπορεί να είναι άσχετα με τα προϊόντα διάσωσης που πωλούνται από συγκεκριμένα καταστήματα. Δεν γίνεται να κάνεις στολισμούς γάμων και να πουλάς ναυτικές φωτοβολίδες, μας λέει. «Τα καπνογόνα μπορεί να μην είναι τόσο επικίνδυνα, αλλά οι φωτοβολίδες αλεξιπτώτου, είναι φονικά αντικείμενα αν δεν τα χρησιμοποιήσεις όπως πρέπει. Αυτή η ναυτική φωτοβολίδα, ανοίγει στα 350 μέτρα και κατεβαίνει ως φωτιζόμενο αλεξίπτωτο. Σε ευθεία βολή, μπορεί φυσικά να σκοτώσει. Εγώ είμαι 43 χρόνια επαγγελματίας και δεν έχω στείλει ποτέ αυτά τα προϊόντα με ταχυδρομείο ή με ηλεκτρονική παραγγελία. Υπάρχουν και κανόνες ασφαλείας που πρέπει να τηρούμε. Αυτά φτιάχνονται από εύφλεκτες ύλες. Φανταστείτε ότι την άδεια που έχουμε για πώληση ναυτικών ειδών διάσωσης, την ανανεώνουμε κάθε χρόνο. Στο διαδίκτυο έχει ξεφύγει το πράγμα, δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Επίσης πριν από κάθε ντέρμπι, έρχονται εδώ στο μαγαζί μας, ιδιοκτήτες σκαφών και παίρνουν καινούργιες ναυτικές φωτοβολίδες και καπνογόνα, γιατί όπως μας λένε, κάποιοι τους τα έκλεψαν μέσα από τα σκάφη», καταλήγει.