Ελλάδα

Ρέντη: Προφυλακιστέος ο 18χρονος, ζήτησε να μπει σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων

Ρέντη: Προφυλακιστέος ο 18χρονος, ζήτησε να μπει σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων Φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ
Στις φυλακές οδηγείται ο 18χρονος που τραυμάτισε σοβαρά τον 31χρονο αστυνομικό σε σοβαρά επεισόδια που έλαβαν χώρα στο Ρέντη προ ημερών.

Στη φυλακή οδηγείται ο 18χρονος που τραυμάτισε σοβαρά τον αστυνομικό- Ζήτησε να γίνει προστατευόμενος μαρτυρας

Προφυλακίστηκε ο 18χρονος για το φρικτό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού, που για 7η ημέρα εξακολουθεί να δίνει τη γενναία μάχη για τη ζωή του. Ο 18χρονος παρέμεινε επί περίπου δύο ώρες στο γραφείο της 5ης τακτικής ανακρίτριας, δίνοντας εξηγήσεις για το έγκλημα που διέπραξε, τη ρίψη της ναυτικής φωτοβολίδας στον αστυνομικό, τραυματίζοντάς τον πολύ σοβαρά στο αριστερό πόδι, το οποίο λόγω μη αναστρέψιμων βλαβών, οι γιατροί αποφάσισαν να ακρωτηριάσουν.

Ο νεαρός κατηγορούμενος, που εκφράζει φόβους για τη σωματική του ακεραιότητα, ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες από την ανακρίτρια, να υπαχθεί στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Το αίτημα απορρίφθηκε, καθώς δικονομικά, δεν επιτρέπεται στο παρόν στάδιο, καθώς ο ίδιος είναι κατηγορούμενος. Το αίτημα του 18χρονου πυροδότησαν τα απειλητικά μηνύματα που, όπως υποστηρίζουν, δέχονται οι γονείς του σε κινητό και κοινωνικά μέσα δικτύωσης τις τελευταίες ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 18χρονος διατήρησε την ίδια υπερασπιστική γραμμή, την οποία είχε περιγράψει σε δημόσιες δηλώσεις ο συνήγορός του. Σε μια προσπάθεια να αποσίσει από πάνω του την ευθύνη της ρίψης της φονικής φωτοβολίδας με πρόθεση, ενώπιον της ανακρίτριας, φέρεται να υποστήριξε ότι "βρισκόταν στα 70 μέτρα απόσταση" και ότι "ήθελε να ρίξει τη φωτοβολίδα προς τα επάνω", χωρίς ωστόσο να πείθει ανακρίτρια και εισαγγελέα με τους ισχυρισμούς του.

Ενδεικτικά, ο 18χρονος κατηγορούμενος για απόπειρα ανθρωποκτονίας και κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών, μεταξύ άλλων, φέρεται να υποστήριξε:

"Δεν είχα πρόθεση να προκαλέσω βλάβη σε κάποιον. Σκοπός μου ήταν να ρίξω τη φωτοβολίδα προς τα επάνω, επειδή δεν ήξερα να τη χρησιμοποιώ και ήταν η πρώτη φορά που τη χρησιμοποίησα. Η φωτοβολίδα έφυγε προς τα κάτω, χτύπησε στο έδαφος στα 2 μέτρα και στη συνέχεια χτύπησε τον αστυνομικό στα 70 μέτρα. Η φωτοβολίδα που έριξα είχε χρώμα πορτοκαλί. Έπεσαν πολλές φωτοβολίδες. Από το χρώμα μπορεί να προκύψει αν ήταν αυτή που χτύπησε τον αστυνομικό ή όχι. Είμαι συντετριμμένος και ζητώ συγνώμη".

Η ομολογία του κατηγορούμενου "δένει" και εργαστηριακά , καθώς από τον έλεγχο που έγινε φαίνεται ότι στα χέρια του 18χρονου βρέθηκαν ίχνη πυρίτιδας. Στο "κάδρο" των ερευνών έχει μπει και ο 16χρονος αδερφός του κατηγορουμένου, ο οποίος έδωσε συμπληρωματική κατάθεση στους αστυνομικούς. Οι αρχές συνεχίζουν την εργώδη προσπάθεια, να "δέσουν" τον καθοδηγητή του 18χρονου, που όπως έχει υποστηρίξει ο νεαρός κατηγορούμενος τον προμήθευσε με τη ναυτική φωτοβολίδα, του έδειξε πώς να τη χρησιμοποιήσει και του υπέδειξε πού πρέπει να τη ρίξει. Υπενθυμίζεται ότι στην προανακριτική του κατάθεση έχει υποστηρίξει ότι ήταν άγνωστος σε αυτόν, με full face που τον πλησίασε, του έδωσε τη φωτοβολίδα, με την οποία χτύπησε τον αστυνομικό.