Διεθνή

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχή στην Τζαμάικα λόγω δολοφονιών

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχή στην Τζαμάικα λόγω δολοφονιών Φωτογραφία: UNSPLASH
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να θεωρούνται φυσιολογικές οι δολοφονίες στη χώρα μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τζαμάικας.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο πρωθυπουργός της Τζαμάικα, Άντριου Χόλνες την περιοχή Κλάρεντον.

Η απόφαση ελήφθη μετά την αιματηρή επίθεση συμμορίας την Κυριακή που στοίχισε τη ζωή σε οκτώ ανθρώπους, ανάμεσά τους ένα 7χρονο αγόρι. Η επίθεση είναι η αφορμή για την κυβέρνηση να αναλάβει δράση και να εστιάσει πολύ σοβαρά στη δράση συμμοριών, τόνισε ο πρωθυπουργός της Τζαμάικας σε συνέντευξη Τύπου.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να θεωρούνται φυσιολογικές οι δολοφονίες στη χώρα μας», σημείωσε. Αν και δεν διευκρίνισε τα μέτρα που θα ληφθούν, σε ανάλογες περιπτώσεις προβλέπεται απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες, μεγαλύτερη περίοδος κράτησης υπόπτων χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες, καθώς και αστυνομική έρευνα σε ακίνητα χωρίς προηγούμενη έκδοση εντάλματος.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση πως τα έκτακτα μέτρα θα αποτρέψουν επίσης τυχόν αντίποινα, τα οποία οι υπηρεσίες πληροφοριών θεωρούν «πολύ πιθανά». Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε πέντε συλλήψεις υπόπτων για το μακελειό της Κυριακής.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης ανθρωποκτονιών στην Τζαμάικα ήταν πέρυσι ο δεύτερος υψηλότερος στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, σύμφωνα με έκθεση του Insight Crime, με 60,9 ανά 100.000 κατοίκους . Η πρωτιά ανήκει στο κρατίδιο Άγιος Χριστόφορος και Νέβις.

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι ο απολογισμός παραμένει «πολύ υψηλός» παρότι ο αριθμός των συμμοριών έχει συρρικνωθεί από 400 σε 185 μέσα σε πέντε χρόνια.