Ελλάδα

Γιατί παίρνουν φωτιά εν κινήσει τα αυτοκίνητα - «Υποτυπώδης ο έλεγχος στα ΚΤΕΟ»

EUROKINISSI EUROKINISSI
Αυτές είναι οι αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά. Τι πρέπει να κάνει ο οδηγός.

Στην ελλιπή έως ανύπαρκτη συντήρηση των αυτοκινήτων και ιδιαίτερα των παλαιότερων, οφείλονται τα περιστατικά ανάφλεξης εν κινήσει πολλών οχημάτων, τον τελευταίο καιρό.

Σύμφωνα με τον πραγματογνώμονα Παναγιώτη Μαδιά, η παλαιότητα του στόλου των αυτοκινήτων αλλά και η μηδαμινή συντήρηση από τους ιδιοκτήτες, έχει φέρει σε επικίνδυνη κατάσταση, πολλά από τα οχήματα που κινούνται στους δρόμους.

«Είναι σχεδόν ανύπαρκτη η συντήρηση των αυτοκινήτων. Και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης», αναφέρει ο κι. Μαδιάς, που θεωρεί επίσης «υποτυπώδη» τον έλεγχο που γίνεται στα ΚΤΕΟ. «Ο έλεγχος που γίνεται εκεί, είναι έως και ανύπαρκτος. Δέκα λεπτά, για να πάρεις ένα χαρτί και να πάρει το κράτος κάποια χρήματα», λέει χαρακτηριστικά.

Η πρώτη αιτία πυρκαγιών σε αυτοκίνητα, σύμφωνα με τον κ. Μαδιά, είναι η διαρροή καυσίμου (βενζίνη, diesel, LPG) πάνω σε ζεστά μέρη του κινητήρα.

Φωτιά επίσης μπορεί να πάρει εν κινήσει ένα αυτοκίνητο, από βλάβη στο ηλεκτρικό σύστημα, διαρροή εύφλεκτων υλικών, όπως λάδια, υπερθέρμανση του κινητήρα και υπερθέρμανση του καταλύτη. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των ΚΤΕΟ, περίπου 2 εκατομμύρια οχήματα δεν περνάνε από έλεγχο.

Σύμφωνα με τον κ. Μαδιά, τα περισσότερα αυτοκίνητα που παίρνουν φωτιά εν κινήσει, χρησιμοποιούν ως καύσιμο, βενζίνη ή πετρέλαιο. «Όσα κινούνται με υγραέριο είναι 25 φορές πιο ασφαλή, από αυτά που κινούνται με βενζίνη και πετρέλαιο. Σε ότι αφορά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δεν έχουμε ακόμα έρευνες και κινούνται λίγα χρόνια για να βγάλουμε συμπεράσματα. Αλλά ο στόλος στην Ελλάδα, είναι πολύ γερασμένος», καταλήγει.

Η ανάφλεξη ενός αυτοκινήτου, δεν είναι κάτι που συμβαίνει σε δευτερόλεπτα. Συνήθως το όχημα «προειδοποιεί» τον οδηγό. Ο καπνός ή η μυρωδιά καμένου υλικού, πρέπει να κινητοποιήσει τον οδηγό, ο οποίος πρέπει άμεσα να σταματήσει το αυτοκίνητο και να βγει από αυτό, ώστε να ελέγξει τι συμβαίνει. Επίσης θα πρέπει να έχει φροντίσει, ώστε να διαθέτει πυροσβεστήρα, αλλά και αυτός να είναι εντός της ημερομηνίας λειτουργίας και όχι «ληγμένος».