Ελλάδα

Πράσινο φως από ΣτΕ για έκδοση Μαροκινού, μέλους της ISIS

Πράσινο φως από ΣτΕ για έκδοση Μαροκινού, μέλους της ISIS Φωτογραφία: pexels photo by Ivan Hassib
Υπέρ της έκδοσης 30χρονου Μαροκινού, ως μέλος της ISIS, πίσω στο Μαρόκο, τάχθηκε με την απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο 30χρονος, που φέρεται να είναι μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης του Συριακού κράτους, καταζητείται από το κράτος του Μαρόκου για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και άλλα σοβαρά αδικήματα. Συγκεκριμένα σε βάρος του έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τον γενικό εισαγγελέα Εφετών του Μαρόκου για “σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, με σκοπό την προετοιμασία και διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών, στο πλαίσιο συλλογικής δράσης που αποσκοπεί στην υπονόμευση της δημόσιας τάξης, στην συλλογή και διαχείριση κεφαλαίων με πρόσθεση να χρησιμοποιηθούν σε τρομοκρατικές πράξεις και της συλλογής κεφαλαίων με σκοπό την εκτέλεση τρομοκρατικών ενεργειών». Στην πατρίδα του, οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει επισείουν ποινή κάθειρξης 30 ετών.

Αντίστοιχες αποφάσεις είχαν λάβει το προηγούμενο διάστημα, τόσο ο Άρειος Πάγος, όσο και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με υπουργική απόφαση

Ο Μαροκινός συνελήφθη από τις ελληνικές αρχές τον Ιούλιο του 2021 στη Θεσσαλονίκη μετά από ερυθρά αγγελία διεθνών αναζητήσεων της Interpol που είχε εκδοθεί το Δεκεμβρίο του 2017.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, με την απόφασή του, έκρινε ότι από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει η βασιμότητα των ισχυρισμών του και ειδικότερα, ότι στην πατρίδα του διακυβεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματά του και ότι δεν θα έχει δίκαιη δίκη. Κατόπιν τούτου, ο υπουργός Δικαιοσύνης (1.1.2023) υπέγραψε τη σχετική απόφαση για την έκδοσή του.

Ακολούθως, το φερόμενο μέλος της ISIS, προσέφυγε στο ΣτΕ, ζητώντας την ακύρωση της υπουργικής απόπφασης, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι μέλος της ΙSIS, δεν έχει διαπράξει τα αδικήματα που του αποδίδονται, δεν έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη του Μαρόκου και δεν υπάρχει η φράση “ανθρώπινα δικαιώματα” στην πατρίδα του.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ, απέρριψαν την αίτηση ακύρωσης της επίμαχης υπουργικής απόφασης

Ο 30χρονος δεν παρέστη αυτοπροσώπως στο ΣτΕ, δεν είχε ταυτότητα ή διαβατήριο του Μαρόκου, δεν είχε άδεια παραμονής στην Ελλάδα ή δελτίο αιτούντος άσυλο αλλοδαπού, ούτε προσκόμισε εξουσιοδότηση ότι εκπροσωπείται από το δικηγόρο του.