Ελλάδα

Η επαρχία η μόνη λύση για γονείς και όχι μόνο

Η επαρχία η μόνη λύση για γονείς και όχι μόνο
Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, το χαμηλό βιοτικό επίπεδο και η κακή ποιότητα ζωής στην Αθήνα οδηγούν πολύ κόσμο νέους αλλά και μεγαλύτερους στο να «εγκαταλείψουν» την πρωτεύουσα για την επαρχία.

Με στόχο «μία καλύτερη ζωή» όπως λένε και οι ίδιοι στο Dnews, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να ζήσουν είτε σε μία πόλη της επαρχίας, είτε σε κάποιο νησί. Οι ρυθμοί της Αθήνας, το στρες, τα ωράρια στον εργασιακό χώρο που ξεπερνούν το οχτάωρο, οι χαμηλοί μισθοί, η γενικευμένη ακρίβεια είναι μερικοί από τους λόγους που τους ωθούν σε αυτή την απόφαση.

Ακόμα και η έλλειψη του πράσινου, η απόσταση από τη θάλασσα, η δυνατότητα να κάνεις μία βόλτα με το ποδήλατο, πράγμα ακατόρθωτο εκτός αν ζεις σε κάποιο προάστιο της Αττικής είναι πράγματα που πολλοί άνθρωποι θέλουν να έχουν στη ζωή τους, ειδικότερα εκείνοι που έχουν και παιδιά.

Η Αρετή η οποία εργάζεται στα γραφεία μεταφορικής εταιρίας, τον Μάρτιο πρόκειται να μεταβεί και να ζήσει στην Κρήτη. Όπως αναφέρει στο Dnews αναζητά μία ζωή που θα της προσφέρει εσωτερική ηρεμία.

«Το βασικότερο όλων για να πάρω αυτή την απόφαση είναι ότι μπορώ να έχω μια δουλειά επαρχία που μου αποφέρει τα ίδια έσοδα με τη δουλειά που είχα στην Αθήνα. Άλλος ένας παράγοντας είναι οι τρελοί ρυθμοί. Στο Ρέθυμνο, δεν υπάρχει αυτό το τρέξιμο, το σπρώξιμο που καθημερινά πετυχαίνεις στα ΜΜΜ ή το μποτιλιαρισμα στους δρόμους. Ξυπνάς 7:30 για να είσαι 8 στη δουλειά και όχι μία και δύο ώρες πριν όπως συμβαίνει στην Αθήνα γιατί οι αποστάσεις σε μια επαρχιακή πόλη είναι σχεδόν μηδενικές. Η επαφή με τη φύση, ο καθαρός αέρας σου προσφέρουν μια εσωτερική ηρεμία. Γενικότερα οι ρυθμοί στην επαρχία είναι πιο αργοί και αυτό είναι ένας παράγοντας που σε βοηθάει να μην έχεις άγχος. Και φυσικά στο οικονομικό κομμάτι σαφώς και τα έξοδα σου μειώνονται αρκετά σε σχέση με τη μεγαλούπολη».

Ο Γιώργος και η Κατερίνα μετά την γέννηση του παιδιού τους αποφάσισαν να μετακομίσουν στα Τρίκαλα αναζητώντας μια καλύτερη ποιότητα ζωής για το παιδί τους, αλλά και για τους ίδιους.

«Πέρσι η σύζυγος μου έμεινε έγκυος στο πρώτο μας παιδί. Ζούσαμε στην Αθήνα τα τελευταία 15 χρόνια. Μέναμε στο Νέο Κόσμο μία σχετικά καλή περιοχή. Παρ όλα αυτά πήραμε την απόφαση να φύγουμε για την επαρχία. Επιλέξαμε τα Τρίκαλα. Είναι μία πολύ όμορφη πόλη και με αρκετές παροχές. Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι το παιδί μας θα μεγάλωνε χωρίς να παίζει στο πράσινο, στις πλατείες όπως και εμείς. Θα μου πείτε και εδώ έχει πάρκα και παιδικές χαρές. Δεν έχουν φυσικά καμία σχέση με την επαρχία. Στην Αθήνα δυστυχώς δεν υπάρχει καμία ποιότητα ζωής», σημειώνει στο Dnews.

Η 38χρονη σήμερα Νικολέτα, παρότι είχε την ευκαιρία ακόμη και τους καλούς καιρούς πριν από την οικονομική κρίση επέλεξε να επιστρέψει στον Πύργο Ηλείας.

«Ήρθα για σπουδές στην πρωτεύουσα. Είχα την ευκαιρία να να δουλέψω σε αυτό που σπούδασα στην Αθήνα, τις καλές εποχές, πριν ακόμα ξεσπάσει η οικονομική κρίση, αλλά η πίεση χρόνου και οι γρήγοροι ρυθμοί της Αθήνας ήταν αυτά τα οποία με έκαναν να μην αντέξω ψυχολογικά και να επιστρέψω στην επαρχία, στον Πύργο Ηλείας. Δεν μετάνιωσα για αυτή την επιλογή μου γιατί οι καιροί που ακολούθησαν ήταν δύσκολοι και συνεχίζουν να είναι δύσκολοι αφού τα έξοδα είναι πολλά σε μια μεγάλη πόλη, τα ενοίκια υψηλά και οι μισθοί χαμηλοί».