Ελλάδα

Στο ΣτΕ οι πληγέντες από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι για το πολεοδομικό σχέδιο

Στο ΣτΕ οι πληγέντες από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι για το πολεοδομικό σχέδιο Φωτογραφία: intime
Συζητήθηκαν σήμερα στο Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας οι 13 προσφυγές κατοίκων και φορέων από τις πληγείσες περιοχές της ανατολικής Αττικής από τη φονική πυρκαγιά του 2018, κατά του Προεδρικού διατάγματος για το πολεοδομικό σχέδιο των πυρόπληκτων περιοχών του Ματιού, της Ραφήνας, του Μαραθώνα και της Νέας Μάκρης.

Ενώπιον του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κατατέθηκαν το Νοέμβριο 2022 αιτήσεις ακύρωσης κατά του πολεοδομικού σχεδίου από 93 πυρόπληκτους, έναν Παραθεριστικό- Οικοδομικό Συνεταιρισμό και έναν Εξωραϊστικό Σύλλογο Οικοπεδούχων.

Όλοι οι προσφεύγοντες υποστήριξαν ότι το Προεδρικό Διάταγμα για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο είναι αντισυνταγματικό, παράνομο, αντίθετο στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία και την ΕΣΔΑ και ζήτησαν την ακύρωσή του. Ειδικότερα, οι πληγέντες κάτοικοι των όμορων δήμων υποστήριξαν ότι το πολεοδομικό σχέδιο αντίθετο στις συνταγματικές επιταγές για την προστασία του περιβάλλοντος και στην αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης.

Όπως τονίζουν στις προσφυγές τους το πολεοδομικό σχέδιο παραβιάζει την Ευρωπαϊκή νομοθεσία καθώς εγκρίθηκε το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) χωρίς να έχει εγκριθεί το σύνολο της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), ενώ για την συμπληρωματική ΣΜΠΕ δεν διενεργήθηκε η προβλεπόμενη διαβούλευση.

Επίσης, επεσήμαναν ότι είναι μη νόμιμο καθώς εκδόθηκε καθ΄ υπέρβαση των ορίων της νομοθετικής εξουσίας, κατά παράβαση των ουσιωδών τύπων της προβλεπόμενης νομοθετικής εξουσιοδότησης, ενώ επιφέρει δραστική υποβάθμιση του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος της περιοχής της Ανατολικής Αττικής.

Οι αιτήσεις ακύρωσης ομαδοποιήθηκαν και εκδικάστηκαν ενώπιον της 7μελούς σύνθεσης του Ε' Τμήματος του ΣτΕ με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Χρήστο Ντουχάνη και με εισηγητές τους συμβούλους Επικρατείας Ελένη Παπαδημητρίου, Ρωξάνη Γιαννουλάτου, Δημήτρη Βανδώρο και Χριστιάνα Μπολόφη.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του, τους επόμενους μήνες.