Ελλάδα

«Έξυπνο» βραχιόλι για ηλικιωμένους στην Ελλάδα, «χτυπά συναγερμό» όταν χρειάζονται βοήθεια

UNSPLASH UNSPLASH
Αρχικά, σε πιλοτική φάση, το βραχιόλι θα φορέσουν 100 ηλικιωμένοι που μένουν μόνοι.

Πρωτοποριακό πρόγραμμα, για τη βοήθεια των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι, ξεκινά από τον επόμενο μήνα, ο Δήμος Ρόδου.

Εκατό μοναχικοί ηλικιωμένοι, θα «συνδεθούν», με 24ωρη υπηρεσία προσφοράς βοήθειας, φορώντας ένα ειδικό, «έξυπνο» βραχιόλι. Το βραχιόλι αυτό, «μαθαίνει» τους βιορυθμούς του ηλικιωμένου και πολλά βιομετρικά του στοιχεία και «χτυπά συναγερμό», εάν παραστεί ανάγκη.

Μιλήσαμε με την κ.Χριστίνα Καραγιάννη, αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας, που ασχολείται με την υλοποίηση αυτού του εξαιρετικού προγράμματος.
Το σύστημα «Τηλεφροντίδα με ρολόι και βραχιόλι», χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και όπως αναφέρει η κ. Καραγιάννη, αποτελεί πρωτοβουλία του δήμου, ώστε αυτοί οι άνθρωποι που ζουν μόνοι, να βοηθηθούν με κάθε τρόπο.

«Θα ξεκινήσουμε το πρόγραμμα την 1η Απριλίου. Ήδη το έχουν φορέσει 5 άτομα, έως το τέλος του μήνα, για να δούμε πιλοτικά τη λειτουργία του. Θα αφορά 100 ηλικιωμένους. Είναι ένα «έξυπνο» βραχιόλι. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και το πρόγραμμα «Έξυπνη πόλη». Το βραχιόλι «μαθαίνει» το βιορυθμό του ηλικιωμένου, τους χτύπους της καρδιάς του και άλλα βιομετρικά στοιχεία. Μέσω τηλεφωνικού κέντρου του παρέχει 24ωρη υποστήριξη. Στο κέντρο αυτό, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι, που παρέχουν υποστήριξη στον ηλικιωμένο, όλο το εικοσιτετράωρο», αναφέρει στο Dnews, η κ.Καραγιάννη.

Οι πρώτοι ωφελούμενοι στο νησί, θα είναι από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Θα είναι ηλικιωμένοι που μένουν μόνοι στο σπίτι. Αρχικά θα επισκεφθεί αυτούς τους ηλικιωμένους κοινωνικός λειτουργός, ο οποίος και θα πάρει ένα κοινωνικό ιστορικό. Θα δει το περιβάλλον στο οποίο διαμένει αυτό ο ηλικιωμένος και αν όντως μένει μόνος του, θα δηλωθεί στο πρόγραμμα από έναν συγγενή πρώτου βαθμού, ή κάποιον γείτονα, ή εθελοντή.

«Το ρολόι λοιπόν, μαθαίνει τους βιορυθμούς και «παρακολουθεί» 24 ώρες τον ηλικιωμένο. Σε περίπτωση που χρειαστεί κάποια βοήθεια, μπορεί να μιλήσει μέσω του κινητού. Ακόμα και αν πέσει ο ηλικιωμένος, το βραχιόλι το «καταλαβαίνει». Μέσω εγκατεστημένου ηχείου, στο σπίτι του ηλικιωμένου, εξειδικευμένο προσωπικό, μιλάει στον άνθρωπο και του δίνει συμβουλές. Αν δεν ανταποκρίνεται ο ηλικιωμένος στο κάλεσμα της ομάδας από το ηχείο, τότε ειδοποιείται ο συγγενής, ή ο εθελοντής, για να σπεύσουν. Αν δεν υπάρχει κανείς, ενημερώνεται η εισαγγελία και δίνεται εντολή και πηγαίνει το ασθενοφόρο στο σπίτι του ηλικιωμένου, για να δει το έχει συμβεί», λέει η κ. Καραγιάννη.

Όπως έχει δηλώσει ο δήμαρχος της πόλης, Αλέξανδρος Κολιάδης, αν το πρόγραμμα πάει καλά, τότε θα επεκταθεί, με τη συμμετοχή και άλλων ηλικιωμένων.