Ελλάδα

Καρυστιανού: «Με τον Μητσοτάκη θα μπορούσα να βρεθώ σε δικαστική αίθουσα, ποτέ στο γραφείο του»

Καρυστιανού: «Με τον Μητσοτάκη θα μπορούσα να βρεθώ σε δικαστική αίθουσα, ποτέ στο γραφείο του»
«Δεν νομίζω ότι θα είχα μια τέτοια κατ’ ιδίαν συνομιλία με τον πρωθυπουργό, δεν νομίζω ότι θα το ήθελα. Θα μπορούσα να βρεθώ μαζί του σε μια δικαστική αίθουσα, στο γραφείο του δεν θα πήγαινα σε καμία περίπτωση», δήλωσε η Μαρία Καρυστιανού απαντώντας σε ερώτημα που δέχθηκε για το τι θα έλεγε στον πρωθυπουργό σε μία πιθανή συνάντηση.

Σε ραδιοφωνικές της δηλώσεις στα Παραπολιτικά η πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων «Τέμπη 2023» μίλησε για την μέχρι τώρα πορεία της υπόθεσης,  για τις τελευταίες εξελίξεις μετά την ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και για την κατάθεση από κοινού με τον κ. Παύλο Ασλανίδη στο προεδρείο της Βουλής του αιτήματος για άρση της ασυλίας των πρώην υπουργών μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη.

Ειδικότερα, αναφερόμενη στον Κώστα Καραμανλή και για το εάν θα τον καλούσαν να ζητήσει να πάει μόνος του σε προανακριτική επιτροπή η πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων «Τέμπη 2023» απάντησε αφοπλιστικά ότι  «Φυσικά, δεν θα έπρεπε να το κάνει; Δεν έχει την ηθική υποχρέωση, τουλάχιστον την αξιοπρέπεια; Τοποθετήθηκε σε μια θέση ευθύνης όπου οι παραλείψεις του, η αδιαφορία του και η διαφθορά του οδήγησαν στο να σκοτωθούν 57 άνθρωποι και να τραυματιστούν 180, στους πόσους δηλαδή θανάτους θα θεωρούσε ότι έπρεπε τουλάχιστον να σταθεί μπροστά σε ένα δικαστή και να απολογηθεί; Σαφώς και υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες ποιοι ήταν όμως την τελευταία τετραετία και θα μπορούσαν έστω να έχουνε κάνει κάτι. Η 717 δεν υπήρχε ήρθε όμως ο κ.Καραμανλής ο οποίος δεν συντηρούσε καν ως όφειλε τα ήδη πεπαλαιωμένα συστήματα υποδομής άρα δεν φρόντισε την υποδομή, υποστελέχωσε κιόλας. Δηλαδή αν υπήρχε έστω και ελάχιστη ασφάλεια ο κ. Καραμανλής έβαλε αρνητικό πρόσημο, δεν πρέπει να έχει ευθύνες; Όταν μιλάμε για το έγκλημα στα Τέμπη μιλάμε και για το έγκλημα της συγκάλυψης γιατί το έγκλημα συγκάλυψης είναι χειρότερο».

Διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο τα παντός είδους σενάρια και φημολογίες ότι δέχθηκε πρόταση να κατέβει υποψήφια στις ευρωεκλογές, ξεκαθαρίζοντας ότι όλα αυτά είναι υποκινούμενα από υποστηρικτές της ΝΔ.

Τέλος, αναφερόμενη στον αγώνα που καταβάλλουν οι συγγενείς των θυμάτων να δικαιωθούν με το βλέμμα στραμμένο στην Ευρώπη και μέσω των ευρωπαικών θεσμών δεδομένου ότι όπως έχουν τονίσει επανειλημμένως «η κυβέρνηση παραβιάζει κατάφωρα θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου» κάνοντας λόγο για «κυβερνητική εντολή συγκάλυψης» η κα Καρυστιανού σημείωσε ότι «Είναι πολύ μεγάλη ντροπή για μένα να πρέπει να ξενιτευτώ για να βρω δικαίωση για ένα έγκλημα που έγινε στην Ελλάδα, είμαι όμως και ικανοποιημένη στο βαθμό που μπορώ να είμαι ότι τα πράγματα πραγματικά αυτή τη φορά θα πάνε όπως πρέπει. Και έχουμε και την ελπίδα ότι μέσα από αυτό τον αγώνα που δίνουμε για να δικαιώσουμε τους δικούς μας ανθρώπους είναι ουσιαστικά και μια ευκαιρία να αλλάξουνε τα κακώς κείμενα που υπάρχουν».

{https://www.youtube.com/watch?v=9SfZwYeRUzo&t=2s}