Ελλάδα

Η αφρικανική σκόνη πάνω από την Αθήνα- Μαρουσάκης: Έντονο επεισόδιο

Η αφρικανική σκόνη πάνω από την Αθήνα- Μαρουσάκης: Έντονο επεισόδιο Φωτογραφία: INTIME
«Βαριά» ήταν η ατμόσφαιρα στην Αττική σήμερα, εξαιτίας της αφρικανικής σκόνης, ενώ ανάλογο θα είναι το σκηνικό και τις επόμενες ημέρες.

Ένα βαρομετρικό χαμηλό, από τις ακτές της βόρειας Αφρικής, που κινείται ανατολικά- βορειοανατολικά θα έχει ως αποτέλεσμα τη μεταφορά πολύ θερμών αερίων μαζών και ταυτόχρονα αφρικανικής σκόνης, επισημαίνει στην πρόγνωση καιρού ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Για αυτό τον λόγο αναμένονται λασποβροχές τις επόμενες ημέρες, προειδοποιεί ο μετεωρολόγος. Η μετατόπιση του βαρομετρικού χαμηλού θα οδηγήσει σε υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, που τοπικά ενδέχεται να πλησιάσουν και τους 27-30 βαθμούς Κελσίου.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, δεν είναι απίθανο στη βόρεια Κρήτη η θερμοκρασία να ξεπεράσει ακόμη και τους 30 βαθμούς Κελσίου.

afrikaniki skoni2

afrikaniki skoni1

Μαρουσάκης: Έντονο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης

Ένα επεισόδιο αφρικανικής σκόνης ξεκινά όταν κάποιο βαρομετρικό χαμηλό περάσει πάνω από ερημικές εκτάσεις ή κοντά από αυτές. Έτσι, δημιουργούνται συνθήκες οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε μεταφορά αφρικανικής σκόνης, εξηγεί ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Αυτό συμβαίνει επειδή σε ένα βαρομετρικό χαμηλό επικρατούν ανοδικές κινήσεις του ατμοσφαιρικού αέρα. Έτσι, ποσότητες αφρικανικής σκόνης παρασύρονται σε μεγαλύτερα υψόμετρα της ατμόσφαιρας και σε συνδυασμό με τη γενικότερη ατμοσφαιρική κυκλοφορία μετατοπίζονται ακόμα και σε πολύ μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη.

afrikaniki skoni4

afrikaniki skoni3

Οι κόκκοι σκόνης λειτουργούν σαν πυρήνες συμπύκνωσης, πολλές φορές μεταβάλλοντας τις διαδικασίες βροχόπτωσης- χιονόπτωσης- καταιγίδας, τόσο ως προς την έντασή τους, όσο και ως προς την εξέλιξή τους γενικότερα.

afrikaniki skoni5

Παράλληλα, ο μετεωρολόγος παρουσίασε την προσομοίωση του επεισοδίου σκόνης που θα απασχολήσει τη χώρα. Σε αυτό, τα πιο σκούρα χρώματα αντιστοιχούν σε πολύ μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης.

Η απομάκρυνση της σκόνης αναμένεται προς το τέλος της εβδομάδας, σημειώνει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

{https://www.youtube.com/watch?v=UO7GL9Bu9cI&t=8s}