Ελλάδα

Κολωνός: Η ανατομία της απόφασης, «κλειδί» οι ένορκοι, τη Δευτέρα τα ελαφρυντικά

Κολωνός: Η ανατομία της απόφασης, «κλειδί» οι ένορκοι, τη Δευτέρα τα ελαφρυντικά Φωτογραφία: EUROKINISSI
Κομβικός ήταν ο ρόλος των ενόρκων, των λαϊκών δηλαδή δικαστών στην αθώωση της 38χρονης κατηγορούμενης μητέρας και την καταδίκη του Ηλία Μίχου για βιασμό και μαστροπεία της 12χρονης στον Κολωνό.

Τη Δευτέρα θα προτείνει η εισαγγελέας της έδρας στη δίκη για την άγρια σεξουαλική κακοποίηση και την εκπόρνευση του 12χρονου παιδιού στον Κολωνό. Είχαν προηγηθεί οι μαραθώνιες αγορεύσεις των συνηγόρων των 20 καταδικασθέντων για την εκμετάλλευση της ανήλικης, ζητώντας την αναγνώριση ελαφρυντικών για τους κατηγορουμένους. Μετά την εισαγγελική πρόταση για ελαφρυντικά, αναμένεται να ακολουθήσουν οι δευτερολογίες των συνηγόρων των κατηγορουμένων. Εφόσον το δικαστήριο αποφασίσει επί των ελαφρυντικών, το λόγο πλέον θα έχει η δικαιοσύνη για τις ποινές που θα επιβληθούν στους καταδικασθέντες.

Τη βαρύτερη βεβαίως καταδίκη για σωρεία κακουργηματικών πράξεων αντιμετωπίζει ο Ηλίας Μίχος. Εχθές το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας τον καταδίκασε κατά πλειοψηφία για το βιασμό της ανήλικης κατ’ εξακολούθηση, τη μαστροπεία, κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια που δεν έχει συμπληρώσει τα 14 έτη, για πορνογραφία ανηλίκου (κατείχε και διένειμε το υλικό μέσω πληροφοριακών συστημάτων) και παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών. Αντίθετα, αθωώθηκε για την κατηγορία της εμπορίας ανηλίκου.

Ο κομβικός ρόλος των ενόρκων

Οι ένορκοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα για τα βαρύτερα αδικήματα, για τα οποία καταδικάστηκε ο Μίχος, για το βιασμό ανηλίκου και τη μαστροπεία. Στο μεν βιασμό η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία 5-2, δηλαδή δύο δικαστές μειοψήφησαν ζητώντας την απαλλαγή του για το βιασμό. Στη δε μαστροπεία, η απόφαση ήταν εντελώς οριακή, 4-3, όπου οι ένορκοι των έκριναν ένοχο, ενώ οι τρεις τακτικοί δικαστές είχαν την άποψη ότι έπρεπε να καταδικαστεί μόνο για διευκόλυνση της ανήλικης να εκδίδεται, όπως δηλαδή είχε ζητήσει η εισαγγελέας της έδρας, με την πρότασή της.

Αντίστοιχα, το ίδιο συνέβη και με την 38χρονη μητέρα της ανήλικης. Η απόφαση απαλλαγής από την κατηγορία της πορνογραφίας ήταν ομόφωνη, ενώ αντίθετα, η απόφαση για την καταδίκη της για την κατηγορία της μαστροπείας ήταν πλειοψηφική 4-3, δηλαδή οι 4 ένορκοι την έκριναν ένοχη και οι τρεις τακτικοί δικαστές αθώα λόγω αμφιβολιών. Στην περίπτωση της ενοχής της για το πλημέλημμα της εκβίασης, η απόφαση ελήφθη επίσης κατα πλειοψηφία 6-1. Τώρα πια η μητέρα περιμένει την αποφυλάκισή της ύστερα από σχεδόν 18 μήνες στη φυλακή, κάτι που θα γίνει μόλις ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, καθώς για την πλημμεληματική εκβίαση θα καταδικαστεί σε πολύ μικρή ποινή, την οποία έχει ήδη εκτίσει.

Οι ένορκοι, οι λαϊκοί δηλαδή δικαστές ήταν εκείνοι που έκριναν το αποτέλεσμα της δίκης για τη σεξουαλική κακοποίηση της 12χρονης από τον Κολωνό, χαρίζοντας ουσιαστικά την ελευθερία στη μητέρα της και στέλνοντας τον 55χρονο βασικό κατηγορούμενο στη φυλακή, ακόμα και ισόβια. Κι αυτό, γιατί βάσει του ν. 4855/ 2021, ο βιασμός ανηλίκου τιμωρείται πλέον μόνο με ισόβια κάθειρξη, στην οποία αναμένεται να προστεθούν και πολυετείς καθείρξεις για τα υπόλοιπα αδικήματα, για τα οποία καταδικάστηκε ο Μίχος.

Η απόφαση αυτή ήρθε πριν καν κοπάσει ο θόρυβος από τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει στην κοινή γνώμη η πρόταση της εισαγγελέως που έσπαγε τα ισόβια για τον βασικό κατηγορούμενο ενώ έστελνε με πολυετή ποινή κάθειρξης στη φυλακή τη μητέρα. Οι ένορκοι ωστόσο φαίνεται πως μετέφεραν την άποψη η οποία εκφράστηκε από μεγάλο μέρος της κοινωνίας και με οριακή πλειοψηφία αθώωσαν την μητέρα από την κατηγορία της μαστροπείας ενώ αντίθετα ήταν καταδικαστικοί για το βασικό κατηγορούμενο. Άλλωστε οι ένορκοι θεωρείται ότι εκφράζουν το «κοινό περί δικαίου αίσθημα». Δεν προέρχονται από συγκεκριμένη κοινωνική τάξη με συγκεκριμένες καταβολές και κοινωνικές ιδέες, όπως ενδεχομένως οι δικαστές, αλλά αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα του συνόλου της κοινωνίας.

Μειοψηφία οι δικαστές

Αντίθετα, όλα δείχνουν πως ο πρόεδρος της δίκης ήταν στους μειοψηφούντες, συμφωνώντας με την άποψη που είχε εκφράσει η εισαγγελέας. Αναφορικά με τους άλλους καταδικασθέντες, τους αποκαλούμενους “πελάτες” της 12χρονης, είναι χαρακτηριστικό πως οι δικαστές έδειξαν να μην πιστεύουν πως οι περισσότεροι απο τους καταδικασθέντες που φέρονται να έκλεισαν ραντεβού με την ανήλικη, παραπλανήθηκαν και δεν κατάλαβαν την πραγματική της ηλικία. Παρόλα αυτά πλειοψήφισαν και σε αυτήν την περίπτωση οι ένορκοι που ζήτησαν να καταδικαστούν οι “πελάτες” για γενετήσιες πράξεις με ανήλικο που έχει συμπληρώσει τα 12 χρόνια, έναντι αμοιβής. Αυτό το κακούργημα τιμωρείται από το νόμο με ποινή κάθειρξης από 5 έως 15 χρόνια. Το γεγονός πάντως ότι η απόφαση στο μεγαλύτερο μέρος της ήταν κατά πλειοψηφία, σημαίνει ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο έφεσης από την Εισαγγελία.

Η αναγνώριση ή μη ελαφρυντικών από το δικαστήριο στους καταδικασθέντες, θα κρίνει το ύψος των ποινών που θα τους επιβληθούν. Και βεβαίως το επίσης κρίσιμο που θα κληθούν να αποφασίσουν οι δικαστές του Μικτού Ορκωτού είναι αν θα δοθεί αναστολή μέχρι την Εφετείο σε κάποιους εκ των καταδικασθέντων. Η τελική δικαστική απόφαση θα καθορίσει ποιοι από τους 19 (η μητέρα αποφυλακίζεται άμεσα) καταδικασθέντες θα επιστρέψουν πίσω από τα “σίδερα” της φυλακής.